Satul transilvanean facut parca din turta dulce. Localnicii au fost ajutati de straini sa isi pastreze traditiile

Dată publicare: 11-05-2014 20:52
Dată actualizare: 14-05-2014 07:05


In Transilvania, un sat este facut parca din turta dulce. Toate casutele sunt vopsite in alb si verde, iar unele sunt pastrate asa de 400 de ani. Oamenii din Rametea, judetul Alba, tin la armonia locului.

Localnicii au fost ajutati si de straini sa-si conserve locuintele de poveste, dar si mobilierul ardelenesc.

Fermecat de frumusetea acestui loc a fost si actorul britanic Jeremy Irons.

Domnul Francisc picteaza mobila intr-un stil unic, de peste 35 de ani. Scaunele, oglinzile si dulapurile lucrate de el, si pictate apoi cu "flori de Rametea", i-au dus faima pana la capatul lumii, in Japonia sau la New York. Omul ia comenzile de pe internet si l-am gasit lucrand cu zor la doua noptiere ce vor infrumuseta apoi o casa din America.

"Modelele le-am invatat de pe mobila veche, ramasa din anii 1800. In functie de complexitatea lucrarii, o piesa costa de la catea zeci de euro, pana la 400 de euro", spune pictorul Francisc Kira.

Nu este singurul pictor din sat. Doamna Ana s-a specializat in obiecte mai mici: casete de bijuterii, vaze, ori lazi de zestre.

"Folosesc motive florale, in culori foarte tari, cum sunt in aceasta zona. Fatetele sa fie pe verde sau galben, iar partile laterale pe bleumarin”, spune Ana Moricz.

Dar primul lucru care vrajeste ochiul vizitatorilor, tot mai multi in zona, sunt casele aliniate, varuite in alb, cu obloane verzi si cu muscate in geam. Multe dintre ele arata exact ca acum patru secole.

"Vin turistii la noi in zona pentru casele frumoase si pentru mancarea traditionala. Ii intampinam cu gulas si preparate traditionale", spune patronul unei pensiuni.

Oamenii de aici au inteles la timp ca pot trai din turism. Nu au daramat casele mostenite din strabuni. Ba dimpotriva, le-au pastrat farmecul de altadata, si fiecare satean din Rametea primeste de la Budepasta pana la 300 de lei, doar ca sa se ingrijeasca de frumusetea casei. De doi ani, locul este pe lista obiectivelor ce vor fi incluse in patrimoniul UNESCO.

"Am ramas impresionati de frumusetea satului, casele acestea, care pastreaza izul traditional", spun turistii.

Nu numai istoria a fost generoasa cu Rametea. Pe dealurile salbatice de aici, exista doua zone: Coltii Trascaului si Piatra Secuiului - considerate cele mai bune pentru zborul cu parapanta, dupa cum spun pilotii.

"Noi preferam sa venim aici, in aceasta zona, pentru ca este si aproape, dar si prielnica pentru practicarea acestui sport", marturiseste un turist.

Satul a fost vizitat si de actorul Jeremy Irons, in urma cu doi ani. De atunci, popularitatea acestui loc a crescut si mai mult.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO