Elevii vor afla de la politisti si pompieri cum "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!"
Cum sa devii politist sau pompier si in ce fel se acorda primul ajutor - acestea sunt doar cateva dintre "lectiile" pregatite pentru elevi in saptamana de activitati extrascolare "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!".
Cunoscuta in 2012 ca "Scoala altfel", saptamana "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" le ofera elevilor si anul acesta, in perioada 1-5 aprilie, ocazia de a vizita institutii publice si de a cunoaste activitatea angajatilor acestora.
Astfel, dupa ce peste 10.000 de copii s-au intalnit, anul trecut, cu lucratori din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), institutia anunta ca sprijina si acum programul initiat de Ministerul Educatiei, pentru a le prezenta elevilor munca de zi cu zi a politistilor, jandarmilor si pompierilor. Intalnirile vor avea loc in scoli si gradinite sau chiar la sediile structurilor MAI.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, va prezenta celor mici teme legate de prevenirea delincventei juvenile, recomandari de prevenire a criminalitatii, precum si o demonstratie cu caini politisti.
De asemenea, luni si vineri, intre orele 10.00 si 13.00, la sediul Jandarmeriei Capitalei sunt asteptati peste 400 de elevi din 12 licee si scoli bucurestene, care vor participa la activitati de prezentare a Jandarmeriei desfasurate de catre Serviciul Prevenirea si Combaterea Faptelor Antisociale.
Miercuri, cu ocazia "Zilei Jandarmeriei Romane" la sediul Inspectoratului General, elevii vor putea participa, interactiv, alaturi de specialisti, la exercitii de alpinism de interventie, la demonstratii cu caini si cai, sau la prezentarea tehnicii din dotare.
Elevii vor si oaspetii politistilor de frontiera, care le vor prezenta copiilor noul sediu al Politiei de Frontiera si Centrul Operational de Comanda si Control si le vor arata cum se efectueaza activitatea de control in Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. Cei interesati de activitatea pompierilor sunt asteptati la Muzeul National al Pompierilor (Foisorul de Foc), la Facultatea de Pompieri, dar si in unitati ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti, unde vor putea discuta cu pompierii pe teme cu caracter preventiv-educativ, iar pilotii Inspectoratului General de Aviatie al MAI vor impartasi micilor vizitatori aspecte referitoare la profesia lor si le vor prezenta aeronave.
ISU "Dealu Spirii" al Municipiului Bucuresti asteapta, tot saptamana viitoare, peste 5.000 de copii din 90 de institutii de invatamant, care vor vizita cele 21 de subunitati operative ale pompierilor din Capitala.
Pe langa vizitele in subunitati, specialisti din cadrul Inspectoratului vor desfasura lectii de pregatire in 20 de institutii de invatamant din Bucuresti. Cu acest prilej, elevilor li se va explica in ce mod trebuie sa reactioneze in cazul producerii unui cutremur sau a unei alte situatii de urgenta. Un amplu exercițiu se va desfașura luni, incepand cu ora 11:30, la Centrul de pregatire al pompierilor din Soseaua Garii Catelu nr.57 sector 3.
Cadrele inspectoratului au pregatit mai multe ateliere de lucru, in care se vor executa, demonstrativ, acțiuni ale alpiniștilor si scafandrilor, tehnici de stingere a incendiilor, descarcerare in cazul accidentelor rutiere, iar paramedicii ii vor invața pe copii sa acorde primul-ajutor. Tot in saptamana de activitati extrascolare, reprezentantii Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" le vor face cunoscute elevilor conditiile pentru a avea o cariera de politist, dar si alte teme de interes referitoare la evitarea accidentelor rutiere sau importanta serviciului unic de urgenta 112.
Copiii care vor sa afle mai multe lucruri despre autoturisme pot asista la prezentarile pe care le vor face, la sediul propriu, lucratorii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, referitoare la modul de personalizare a permiselor de conducere, certificatelor de inmatriculare si a placutelor cu numere de inmatriculare.
Si Arhivele Nationale ii invita pe elevi pentru a vizita depozitele de arhiva si o expozitie de documente originale si in facsimil referitoare la istoria poporului roman. La randul lor, reprezentantii Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane ii vor invata pe elevi despre capcanele traficantilor in cadrul activitatilor de prevenire si informare cu privire la riscurile si implicatiile traficului de persoane, iar joi, elevii vor putea participa la un mars de sensibilizare a opiniei publice in legatura cu riscurile si consecintele consumului de droguri, intitulat sugestiv "In fata drogurilor nu suntem diferiti", organizat de Agentia Nationala Antidrog.
Saptamana activitatilor extrascolare are in program, pentru mii de elevi, si spectacole de teatru si film, competitii sportive, jocuri, vizite la muzee, parcuri de distractii si chiar la companii dispuse sa le prezinte traseul unui produs de la stadiul de materie prima la acela de bun pentru consum. Patru sute de elevi ai claselor a IV-a din scolile aflate in sectorul 4 al Capitalei, de pilda, vor vizita gratuit Muzeul Militar National, Muzeul "Grigore Antipa" si Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", la initiativa Primariei Sectorului 4.
Tot in Bucuresti, Biblioteca Centrala Universitara si Asociatia De-a Arhitectura organizeaza luni, in cadrul saptamanii "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", un eveniment la care elevilor le vor fi dezvaluite, pe intelesul lor, secrete ale meseriei de arhitect si argumente in favoarea frumusetii si utilitatii acesteia.
O parte a claselor vor opta pentru activitati in interiorul scolii, care sa imbine divertismentul cu dezvoltarea spiritului de competitie si a abilitatilor elevilor. Saptamana cunoscuta ca "Scoala altfel", lansata de Ministerul Educatiei in 2012, este un program dedicat activitatilor educative extracuriculare si extrascolare, principalul obiectiv al acestuia fiind implicarea elevilor si a profesorilor in activitati de educatie non-formala, care sa puna in valoare talentele, preocuparile extrascolare si competentele elevilor, in domenii cat mai diverse si interesante.
Dupa saptamana de activitati extrascolare, elevii vor intra in vacanta de primavara, programata pana in 14 aprilie.
Citeste si: Este oficial! A fost lansata masina care "consuma" 2 litri de Cola la 100 de km. GALERIE FOTO
Lovitura sub centura pentru Dacia. Nemtii umplu Europa cu masini intre 7.000 si 10.000 de euro