Elevii de clasa a IV-a, evaluati astazi la matematica si limba romana sau limba materna

Dată publicare: 15-05-2013 08:21
Dată actualizare: 18-05-2013 06:56


Scoala

Evaluarea elevilor la finalul anului de studiu continua astazi cu probele destinate celor de clasa a IV-a, respectiv limba romana/limba materna (intelegerea textului scris) si matematica, notele nefiind trecute in catalog.

La fel ca la evaluarea elevilor de clasa a II-a, care a avut loc in 9 si 10 mai, testele vor avea un nivel de dificultate mediu. Despre testele pentru clasa a IV-a, in metodologia evaluarii se precizeaza ca durata cumulata a secventelor de evaluare sa nu depaseasca un total de 120 de minute, iar formatul lor sa fie asemanator cu cel al evaluarilor internationale administrate elevilor in varsta de 10-12 ani.

Evaluarea este una "standardizata, realizata pe un esantion de elevi aflați in clasa a IV-a in unitatile din invatamantul de stat si particular din intreaga tara, care are scopul de a furniza datele si dovezile necesare pentru diagnoza sistemului de invatamant la nivel primar", se mai arata in metodologie.

In 22 mai este programata evaluarea elevilor de clasa a VI-a. Conform metodologiei, testele pe care le vor da acestia contin doua sectiuni corespunzatoare probelor transdisciplinare evaluate: limba si comunicare, respectiv matematica si stiinte.

Si in cazul lor, dificultatea testelor va fi medie, iar durata cumulata a secventelor de evaluare nu va depasi un total de 120 de minute.

Potrivit MEN, evaluarea elevilor de clasele a II-a, a IV-a si a VI-a este, anul acesta, in stadiul de pilot, urmand sa fie devina nationala de anul viitor. In perioada 17-19 iunie, va avea loc inscrierea la evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a, potrivit Ordinului privind organizarea si desfasurarea acestei testari in anul scolar 2012-2013.

Candidatii vor sustine probele scrise in 25 iunie la limba si literatura romana, in 26 iunie la limba si literatura materna si in 27 iunie la matematica. Rezultatele vor fi afisate in 29 iunie, pana la ora 16.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 16.00 si 20.00. In perioada 30 iunie - 2 iulie vor fi solutionate contestatiile, iar in 3 iulie vor fi afisate rezultatele finale, notele urmand sa conteze la admiterea in liceu.

Si la evaluarea nationala din 2013, elevii de clasa a VIII-a vor fi supravegheati in salile de examen cu camere video. De asemenea, salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si cele in care se preiau si se depoziteaza lucrarile scrise, trebuie sa aiba camere de supraveghere.

Elevii din clasa a VIII-a participanti la loturile de pregatire pentru olimpiadele internaționale vor sustine probele dupa un calendar special, in perioada 4-6 iunie. In urma cu trei luni, la simularea evaluarii nationale a elevilor de clasa a VIII-a, promovabilitatea a fost extrem de scazuta la matematica.

In Capitala, de pilda, au promovat proba doar 35%, reprezentantii Inspectoratului Scolar precizand ca prioritara la simulare a fost prezenta, si nu nota.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO