Drum agricol, transformat in "Transalpina in miniatura". Solutia inteligenta gasita de trei primari

Dată publicare: 14-05-2013 19:12
Dată actualizare: 17-05-2013 00:12


In vreme ce multe sosele din Romania sunt extrem de aglomerate, cativa ardeleni au gasit o solutie inteligenta ca sa le fie bine. Au accesat fonduri europene si au asfaltat un drum agricol numai pentru trei localitati din Alba.

Investitia, de peste 2,5 milioane de euro, scurteaza foarte mult din traseul catre Sebes, orasul cel mai important din zona. Si oamenii au scapat de varianta DN1, plina de TIR-uri si camioane care merg de la Sibiu spre Alba Iulia.

Primarii din trei comune din Alba si-au unit fortele si au gandit un proiect de mare folos pentru mii de oameni. Au asfaltat ca la carte un drum agricol si spun ca este o premiera pentru Romania.

Noua sosea strabate peste 26 de kilometri printre dealuri si face legatura intre localitatile Ciugud, Daia Romana si Berghin. Inainte era un drum denivelat, total impracticabil cand ploua. Asa ca satenii nu puteau ajunge acasa, de la Sebes, decat parcurgand, in 45 de minute, o portiune aglomerata din DN1. Acum fac doar un sfert de ora pe fostul drum de tara, modernizat cu marcaje rutiere si podete.

Anca Radu, localnica: "Cand ploua, ne impotmoleam foarte greu, utilajele se stricau repede. Acum, in 5 minute suntem acasa".

Cornel Ceuca, viceprimar Ciugud: "Am accesat fondurile europene si am reusit sa investim intr-un drum agricol. I se spune 'Transalpina in miniatura'".

Unde mai pui ca drumul serpuit a fost gata in patru luni.

Cand au vazut drumul ca-n palma, unii sateni s-au apucat sa-si extinda afacerile: un fermier e bucuros ca ajunge cu masina, la noul lui saivan cu animale, in doar cateva minute.

Marius Oltean, localnic "Inainte, era un drum nepracticabil. Cand ploua, nu se putea ajunge nicicum, numai pe jos. Acuma - Doamne, iti multumesc! - se poate ajunge".

Drumul agricol a ajuns sa fie folosit si de alti soferi, care au aflat de ruta ocolitoare si vor sa evite aglomeratia de pe drumul national, c sa ajunga repede din Sebes in Alba Iulia.


VIDEO PROTVPLUS.RO