E criză de ciobani iar fermierii dau vina pe ajutoarele sociale. Salariul primit de un cioban priceput

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

De la an la an avem tot mai puţini ciobani dispuşi să stea în ploaie şi în vânt şi să cutreiere cu turmele munţii. Proprietarii de stâne plusează şi oferă 3000 de lei lunar, pe lângă mâncare şi băutură, însă nu au succes.

Fermierii spun că de vină ar fi ajutoarele sociale acordate prea uşor, care lasa în ultima vreme agricultura fără forţă de muncă.

În comună Vurpăr, la doar 20 de kilometri de Sibiu, nu mai sunt ciobani. Tinerii din sat nici nu vor să audă de aşa ceva, iar cei care au deja experienţa la stana sunt de regulă din Republica Moldova.

Aici, un cioban priceput este plătit cu 3000 de lei în lunar şi are două weekenduri libere.

Irinel are 42 de ani şi a venit, acum mai bine de 13 ani, din Iaşi în Ardeal. Pentru el viaţa la stână n-are prea multe suişuri şi coborâşuri.

Fermierii care au oile în zonă recunosc că nu prea mai găsesc ciobani serioşi. Aşa că nu au altă variantă decât să îşi suflece ei mânecile.

Toma Vulcan, cioban şef: "Batranii nu mai pot şi tineretul nu mai e învăţat la animale. Nu îi mai place. Merg la oraş, merg 8 ore, se odihnesc. Aici la noi e ploaie, e timpul rău, mizerie, nu e tot timpul frumos".

Alexandru are, la marginea satului Tărian, judeţul Bihor, peste 550 de mioare de lapte şi încă 400 de miei şi berbecuţi.

Unii dintre proprietarii de stane le asigura ciobanilor internet şi televiziune în vârful muntelui, poate îi conving să vadă de animale chiar şi cu ochi pe Facebook.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO