După Programul Tomata, şi Programul Usturoiul pare să se fi ofilit. "Fără subvenţie, nu avem profit"
Rând pe rând, programele Ministerului Agriculturii menite să îi ajute pe fermieri încep să cadă ca popicele.
După cel care ar trebui să ajute culturile de tomate și alte legume, aflat și acum la faza de proiect, vremurile nu se arată prea bune nici pentru Programul Usturoiul.
Subvenția a început să scadă încă de anul trecut, așa cum s-a întâmplat și la roșii, iar ministerul nu a precizat încă dacă va continua și în 2022.
La Vișina, în Olt, fermierii care au primit anii trecuți subvenția pentru usturoi privesc cu deznădejde culturile. Anul trecut au primit doar o parte din banii la care se așteptau, așa că acum au început să reducă suprafețele.
Fermier: ”Trebuie să aibă mustățile și să fie verde, ați văzut că cel adus din afară e super uscat, lujerul este verde".
Marian Istrate a cultivat anul trecut 5 hectare cu usturoi. Pentru fiecare a primit 1.500 de euro, în loc de 3.000, cum se aștepta. Pentru că nu a amortizat investiția, anul acesta a însămânțat doar un hectar.
Marian Istrate: ”Suma nu a fost aceeași care a fost promisă, s-a înjumătățit. Pentru un hectar, ca să avem o producție să sărim un pic de 6-7 tone, între 8-9 tone pe hectar, trebuie să avem sămânță undeva la 1.200 de kg pe hectar, asta însemnând 7.000 de lei sămânță și restul celorlalte lucrări".
Subvenția a dus la scăderea importurilor cu 30%
Și acest fermier din Buzău spune că subvenția l-a ajutat să își dubleze suprafețele cultivate în ultimii ani. Spune că fără acești bani nu își va mai putea susține culturile.
Valentin Jecu: ”Ținând cont de faptul că este ultimul an și nu știm dacă de la anul va continua, cu siguranță dacă nu va continua suprafața cultivată cu usturoi în România va scădea”.
Eficiența programului de susținere a culturilor de usturoi s-a văzut și în scăderea importurilor. Anul trecut acestea au fost mai mici cu 30% față de 2019.
Daniela Neterjoarcă Curelaru: ”Dacă de la anul nu va mai fi acest program nu îmi permit să mai pun pentru că nu mai câștig nimic, omul nu mai câștigă nimica deoarece investește în sămânță, ăia câștigă și e egal cu zero".
Florea Băloi: "Anul trecut au fost situații când s-a vândut cu 3 lei 50, 4 lei 50 la început, în schimb în piețe era 10 lei-12 lei la masă. Dacă nu era subvenția la prețurile care sunt nu aveam niciun profit".
Anul acesta se anunță unul foarte bun pentru usturoi, datorită ploilor din primăvară. În toată țara avem cultivate peste 1.000 de hectare - care au primit subvenții.
2019 – 379 hectare
2020 - 1.153 hectare
BENEFICIARI AI AJUTORULUI DE MINIMIS
2019 - 374
2020 - 1.098
Teodor Istrate: "Anul trecut să zicem că a fost la 4.000 kg la hectar, anul asta să zicem că ajungem la 6.000 de kilograme. Este o tentă acum să se cumpere produs românesc".
La aceeași cantitate speră și fermierii din Buzău. Acest fermier din Râmnicelu are o suprafață cultivată cu usturoi de 15 ha.
A plantat un soi românesc produs în colaborare cu Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău.
15 milioane lei alocați pentru 2021
"Usturoiul arată foarte bine, a fost un an propice acestei culture. Sperăm la o producție dublă față de anul trecut, eu mă aștept la o producție de peste 6.500 de kg la hectar".
În 2021 sunt alocate 15 milioane de lei pentru Programul Usturoiul. Suma va fi împărțită între participanți, așa că subvenția va scădea dacă numărul lor va fi mai mare.
Pe de altă parte, anul acesta ar fi urmat să fie primul pentru vechiul program Tomata, extins la alte patru legume - castraveți, ardei, varză și vinete.
Proiectul este încă în faza de avizare, urmând ca abia apoi să fie aprobat într-o ședință de guvern. Asta în condițiile în care, anul trecut, fermierii erau deja în plină sesiune de depunere a dosarelor.
Ministerul Agriculturii nu a răspuns până la această oră solicitărilor Știrilor PRO TV cu privire la soarta programului Usturoiul și a celui pentru legume.