După o vară secetoasă, urmează o toamnă păguboasă pentru agricultori. Efectele negative
Țăranii din Lungulețu, județul Dâmbovița, spun că, din cauza că nu a plouat în partea a doua a verii, recolta de dovleci s-a înjumătățit față de anul trecut.
Nici așa, puțini, bostanii nu își găsesc prea ușor cumpărători. Asta, deși în bucătărie sunt considerați un ingredient-minune, care poate fi folosit atât la supă, cât și la deserturi delicioase.
O femeie din Lungulețu, Dâmbovița, mărturisește că trec zile fără să vândă niciun dovleac. Dacă în anii antreriori reușea să mai dea din ei unor restaurante, acum așteaptă cu grămadă de bostani în fața porții, la marginea Drumului Național.
Ioana Ciobanu, agricultoare: ”S-au făcut dacă i-am udat, dacă nu, nu s-au făcut. N-a plouat, anul asta.”
Reporter: Și producția cum e anul asta?
Ioana Ciobanu: ”Cred că pe jumătate și au fost îngrijiți, îngrășăminte, apă... am udat și în urmă s-a uscat pământul ”.
Dovlecii se vând de la poarta agricultorilor cu prețuri între 80 bani și un leu kilogramul. Marius a cultivat un hectar și are o producție de 20 de tone. Povestește că a investit aproximativ 5000 de lei, după ce s-a asigurat mai întâi că va avea clienți pentru recolta sa.
Marius Rădulescu, agricultor: "Am avut și am un contract cu o cofetărie de la Pitești, le dau la plăcintari, undeva la 5000 de kilograme pe sezon."
Dovlecii care nu ajung însă în restaurante, supermarketuri sau în cofetării, sfârșesc din păcate... la porci sau la gunoi.
Pentru că nu își găsesc cumpărători, mulți dintre dovleci ajung să se strice la poarta producătorilor. Oamenii spun că au mai lăsat la preț, dar chiar și așa... rămân cu marfa nevândută.
Gospodinele încearcă însă să salveze ce mai pot și folosesc dovlecii pentru deserturi: ”Dai dovleacul prin răzătoare, îl cureți, îl călești un pic, faci coca, o întinzi și la urmă îl rulezi, îl bagi la cuptor și e o bunătate."
"Are vitamine și ăla albul și ăla galbenul. Și care știe să îl prepare, iese bună plăcintă!"
Agricultorii recunosc că dacă s-ar reuni într-o asociație ar vinde marfa mai ușor. Spun însă că au terenuri mici și că s-au obișnuit să lucreze individual.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, dovleci, dovleac, tarani,
Dată publicare:
16-10-2018 13:15