Dupa 2 ani de la un reportaj ProTV, incepe ancheta la Primaria din Jilava. Cine raspunde pentru mafia speculantilor din piete
Ancheta de amploare la primaria din Jilava, in cazul certificatelor false de producator.
Dupa dezvaluirile facute de Stirile PRO TV intr-un reportaj realizat cu camera ascunsa, doi angajati ai primariei sunt urmariti penal, pentru ca au falsificat si au vandut asemenea documente. Potrivit legii, certificatele de producator pot fi date doar celor care detin si lucreaza o bucata de pamant. Cazul deschide discutia despre o intreaga mafie, care a facut ca pietele din Bucuresti sa fie pline de speculanti si nu de agricultori.
"9 angajati ai primariei Jilava sunt chemati la audieri si 2 persoane sunt invinuite. Vorbim de barbatul care a intermediat toata afacerea, dar si de angajata institutiei care a parafat documentul, desi stia foarte bine ca nu avem calitatea de producator agricol", relateaza corespondentul Stirilor ProTV, Ramona Pauleanu.
Ancheta a pornit de la imaginile surprinse cu camera ascunsa de Stirile PRO TV in 2012. Un barbat, angajat ca pompier, ne-a demostrat atunci, in doar cateva minute, cat de usor isi putea depasi atributiile, contra-cost. Acum e anchetat de procurori pentru trafic de influenta si instigare la fals intelectual.
"Ce vrei sa vinzi?
- Tot ce se poate: ardei, rosii, castraveti...
- Hai ca ma duc sa vorbesc cu fata asta care face dracoveniile astea si sa vedem cum o rezolvam"
Asa a intrat in scena si o femeie, si ea angajata in primarie, la registrul agricol. La fel ca "partenerul sau de afaceri" doamna trateaza totul cu lejeritate, ceea ce ne face sa credem ca nu sunt pentru prima data pusi in aceasta situatie.
Pentru certificatul care e gata in cateva minute ni s-au cerut 300 de lei.
"Cat sa va dau pentru fiecare?
- Te costa 3 milioane
- Si pentru dumneavoastra?
- Tot
- Tot 3 milioane?
- Nu, 3 milioane si pentru mine si pentru ea. 1 milion jumate, 1 milion jumate"
Pentru ca ne-a dat dreptul sa vindem legume si fructe in orice piata, si doamna de la registrul agricol trebuie sa dea explicatii.
Cercetarile se vor extinde si asupra documentelor eliberate in trecut. Toate certificatele vor fi verificate de anchetatori, care vor sa afle daca cei care le-au primit trudesc pamantul sau sunt de fapt intermediari.
De platit, ar trebui sa plateasca toti cei care le-au permis indivizilor care nu au nimic de-a face cu agricultura sa ia locul taranilor la tarabe. Un fenomen care a pus stapanire pe toate pietele din Bucuresti. Motiv pentru care cele mai multe fructe si legume costa si de 10 ori mai mult decat pretul normal.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, piete, tarabe, tarani, camera ascunsa,
Dată publicare:
06-05-2014 18:57