CAMERA ASCUNSA: Ce se afla in spatele "cartofilor romanesti" scosi la vanzare de pe acum in piete

×
Codul embed a fost copiat

S-a intamplat o minune in sudul tarii, daca ar fi sa-i credem pe cei care vand cartofi noi in piata si sustin ca sunt romanesti.

De fapt, toti vin din import pentru ca la noi nu s-au facut deocamdata. Iar agricultorii romani sunt sceptici cand vorbesc de recolta lor. Descurajati de seceta de anul trecut, au redus suprafetele cultivate cu cartofi.

Comerciantii si-au dat seama ca toti cumparatorii prefera produsele romanesti asa ca isi vand marfa din import si sustin cu tarie ca e romaneasca.

Asa se intampla acum cu cartofii noi. desi abia peste cateva saptamani se vor recolta si ai nostri tarabele sunt pline cu marfa romaneasca.

In tot acest timp, taranii renunta tot mai mult la aceasta cultura.

Citește și
sera
In cautarea gustului pierdut: Taranii vor scoate pe tarabe rosiile "Siriana" si ardeii "Jovial"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Ministerul raporteaza o suprafata cultivata cu cartofi de 240 de mii de hectare insa asociatiile de producatori spun ca cifra de abia daca trece de 60 de mii de hectare. Si nici acesti cartofi nu se vand asa ca producatorii romani au trecut pe rapita sau porumb, culturi mult mai profitabile si mai putin riscante. Si asta se intampla in conditiile in care romanii sunt pe primul loc in Europa la consumul de cartofi cu peste 100 de kilograme pe cap de locuitor.

Intre 8 si 10 lei kilogramul - atat costa in piete kilogramul de cartofi noi. Iar toti vanzatorii sustin cu tarie ca sunt culesi din pamantul nostru.

MATERIAL REALIZAT CU CAMERA ASCUNSA

Incercam sa vedem de unde sunt cartofii. Pe imagine se vede ca nu ai nici eticheta cu pret.

Reporter: Sunt cartofi romanesti sau...?
Vanzator: Da, doriti mai mari sau mai mici?
Reporter: Dar sunt de sera sau de camp?
Vanzator: Sunt.... aaaaa... din astia de ai nostri...sunt de camp. Sunt astia care ies primii. Sunt de galati astia, romanesti.

Reporter: Sigur sunt romanesti? Pe vremea asta, acum la inceput de mai?
Comercianta: Da, ca la Lunguletu se face mai repede.

Dar, cand a fost vorba sa ne arate si actele care dovedesc provenienta romaneasca a marfii, vanzatoarea a strans taraba.

Reporter: De ce i-ati dus in spate ?
Comercianta: Pai facem actele
Reporter: Faceti actele dupa ce ii scoateti la vanzare?
Comercianta intoarce spatele si pleaca.

Alti vanzatori, ca sa fie si mai convingatori, ne spun localitatile de unde au adus cartofii noi.

Reporter: De unde i-ati luat?
Vanzatoare: Alexandria, Cervenia, Peretu.
Reporter: Dar s-au facut deja? Ati mers dumneavoastra si i-ati vazut?
Vanzatoare: Da.

Agricultorii nostru vad insa altceva pe terenuri.

"Unii spun ca au aparut cartofii noi din Romania. Eu nu cred, trebuie 70-80 de zile ca sa se faca un cartof si ei cand au pus in ianuarie sau februarie ca sa se faca?", spune Zsolt Veres, producator de cartofi.

In tara noastra, cel mai timpuriu cartof se face in Teleorman, zona renumita pentru aceasta cultura. Insa recoltarea va incepe abia la sfarsitul lui mai.

"La ora asta nu avem niciun semn ca a inceput recoltarea. Asa cum pepenele de Dabuleni se vinde peste tot in toate pietele cand nici nu rasarise bine, asa probabil e si cu cartoful.", spune Aurel Petcu, directorul executiv al Directiei Agricole Teleorman.

Asadar, cartofii noi pe care-i gasim acum in piata sunt din Turcia sau Egipt. S-ar putea ca si la toamna marfa sa fie tot de la straini.

"Cartofi pun cam 5 hectare, pana acum puneam 7-8 dar, anul acesta pun 5 jumate dar daca si anul asta va fi seceta si nu se face cartoful, la anul nu stiu daca mai pun nici doua hectare", a declarat Zsolt Veres, producator de cartofi.

Asociatiile de profil spun ca suprafata cultivata cu cartofi a scazut drastic: 40% din culturi au fost inlocuite cu legume mai profitabile pentru agricultori.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Legumele cu preturi astronomice din Capitala. Locurile unde un kg de rosii costa cat un gram de aur
Legumele cu preturi astronomice din Capitala. Locurile unde un kg de rosii costa cat un gram de aur

Mult asteptatele trufandale ne fura deja ochii prin piete. Dupa salata si ridichi, troneaza imbietor pe tarabe cartofii noi si fasolea verde.

In cautarea gustului pierdut: Taranii vor scoate pe tarabe rosiile
In cautarea gustului pierdut: Taranii vor scoate pe tarabe rosiile "Siriana" si ardeii "Jovial"

Producatorii romani de legume s-au desteptat in al XII-lea ceas. Usor, usor incep sa cultive iar rosii, ardei si castraveti din seminte si rasaduri autohtone. I-au silit cumparatorii, care cauta gustul copilariei.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.