Dulci promisiuni pentru bugetari!
Dupa cea de-a patra runda de negocieri dintre sindicate si Guvern se contureaza si primele rezultate privind salarizarea.
Saptamana viitoare s-ar putea semna un acord in urma caruia in sase luni sa apara o noua lege a salarizarii. In plus angajatii care castiga putin ar putea beneficia de majorari cu 20%.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Dupa intalnirea de vineri, ambele parti au iesit multumite. Sindicatele spera ca pe 11 noiembrie sa fie semnat acest acord care contine de fapt principiile noii legi a salarizarii ce ia in considerare toate categoriile de bugetari.
In al doilea rand, se doreste reducerea decalajului care exista in prezent intre cel mai mic si cel mai mare salariu. Una dintre solutii ar fi de exemplu trecerea unor sporuri cu caracter general, cum ar fi cele de vechime sau de munca periculoasa, in salariul de baza.
Aceasta este insa strategia pe termen lung discutata la toate negocierile. Cat despre cea pe termen scurt, adica majorarea de la 1 noiembrie a salariilor mici, sindicatele spera sa fie stabilit procentul exact tot marti.
Desi nu au batut inca palma, se vorbeste despre o majorare de 20% de care ar putea beneficia angajatii la stat care au salarii mici. Ministrul muncii confirma acesta varianta, iar liderii de sindicat par sa accepte oferta. Discutiile se poarta insa acum in jurul datei de la care ar putea sa intre in vigoare aceasta crestere salariala: sindicatele vor de la 1 noiembrie, Guvernul spune raspicat ca nu poate inainte de 1 ianuarie.
Asadar, marti este ziua decisiva. In sedinta de guvern este posibil ca aproape toate conflictele de pana acum sa se rezolve.
In plus, tot atunci se va putea semna un acord intre sindicate, guvern, partidele politice si patronate pentru legea unica a salarizarii. Aceasta ar trebui sa reduca diferenta majora care exista acum intre cel mai mic salariu din sistem si cel mai mare. Una dintre solutii este recalcularea venitului, in asa fel incat salariul sa reprezinte 70 %, iar primele 30%.
Asta ca sa nu se mai intample ca acum, cand in unele cazuri, sporurile sunt de doua-trei ori mai mari decat salariul de baza. Legea salarizarii unice ar putea sa apara in sase luni, insa rezultatele dorite se vor vedea abia peste cinci ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: negocieri, proteste, guvern, salarii, greva, sindicate,
Dată publicare:
07-11-2008 00:00