Dulceturile de casa, mai ieftine si fara aditivi. "Nu avem aparatura sofisticata, lucram cu oala de alama si lingura de lemn"
Retele bunicilor sunt nepretuite pentru dulceturile facute in casa, fara conservanti. Din fructele care se coc in aceste zile frumoase de toamna, gospodinele prepara o dulceata aromata, care ajunge in camara.
Multe spun ca este mai ieftina si mai buna decat cea de la raft, care a ajuns sa coste peste 15 lei borcanul.
Maria are 20 de ani si este studenta la facultatea de pedagogie din Cluj. Pe perioada verii a fost plecata la munca in Germania cu mama ei, insa pentru ca s-a intors mai repede acasa, fata s-a gandit sa faca economii si sa prepare singura dulceata pentru iarna.
Maria: "Se pun capsuni, dupa care se spala, se curata de codite, se taie felii sau se pot macina daca vrem sa iasa mai pasta. Pe urma se fierb la foc mic cu zahar si cam atat, nu punem conservant."
Si odata ce a inceput nu s-a mai oprit, asa ca acum are patru feluri de dulceata in camara.
Maria: "Asta e o dulceata de zmeura, cirese, mai avem si de prune si de capsuni ati vazut deja."
Mia Morar: "Nici nu m-a anuntat. Surprinsa normal ca am ramas cand am venit si am gasit toate la locul lor, zacusca, dulceata, tot felul de conserve puse. Una e cand o iei din magazin si alta e cand o iei din beci de la tine."
Domnul Libotean din Maramures pregateste dulceturi doar din fructe din propria gospodarie, ori din padure, fara coloranti artificiali sau conservanti. Mamele vin cu incredere sa cumpere dulceata de afine de padure, gutui, castanet, ori nuci verzi.
Eugen Libotean: "Sunt afine de padure."
Clienta: "O aroma deosebita, o culoare fantastica si o consistenta deosebita."
Cumparator: "Ce poate fi mai bun decat o felie de paine cu unt si afine. Exact cum ne facea bunica."
Eugen Libotean, producator: "Nu avem aparatura sofisticata, lucram cu oala de alama si lingura de lemn, de aceea ies ca retetele bunicii. Avem o dulceat de coacaze rosii, veche la noi in Maramures de sute de ani. Micul dejun la noi: paine cu unt si dulceata de coacaze. Intr-un borcanel de al meu intra 130 de boabe, iar in cea din magazine 30 de boabe."
Si familia Tamasan din Mures se lauda cu magiunul de prune si dulceata de gutui.
Ioan Tamasan: "Sunt din livada noastra, le transformam in dulceturi suta la suta naturale, fara coloranti sau aditivi. Sunt dupa retetele invatate de la localnici."
Producator: "Facem doua feluri de dulceata de gutui. Atentie gospodine, sa nu dati prin razatoare mai mult de doua kg de gutui o data ca se innegresc."
Dulceturile si gemurile facute in gospodarii costa intre cinci lei si 25 de lei borcanul, in functie de fructul ales.