Dulceturile de casa, mai ieftine si fara aditivi. "Nu avem aparatura sofisticata, lucram cu oala de alama si lingura de lemn"

×
Codul embed a fost copiat

Retele bunicilor sunt nepretuite pentru dulceturile facute in casa, fara conservanti. Din fructele care se coc in aceste zile frumoase de toamna, gospodinele prepara o dulceata aromata, care ajunge in camara.

Multe spun ca este mai ieftina si mai buna decat cea de la raft, care a ajuns sa coste peste 15 lei borcanul.

Maria are 20 de ani si este studenta la facultatea de pedagogie din Cluj. Pe perioada verii a fost plecata la munca in Germania cu mama ei, insa pentru ca s-a intors mai repede acasa, fata s-a gandit sa faca economii si sa prepare singura dulceata pentru iarna.

Maria: "Se pun capsuni, dupa care se spala, se curata de codite, se taie felii sau se pot macina daca vrem sa iasa mai pasta. Pe urma se fierb la foc mic cu zahar si cam atat, nu punem conservant."

Citește și
festival smochine
Petrecere in singura comuna din tara cu plantatii de smochini. Turistii au fost rasfatati cu dulceata si tuica

Si odata ce a inceput nu s-a mai oprit, asa ca acum are patru feluri de dulceata in camara.

Maria: "Asta e o dulceata de zmeura, cirese, mai avem si de prune si de capsuni ati vazut deja."

Mia Morar: "Nici nu m-a anuntat. Surprinsa normal ca am ramas cand am venit si am gasit toate la locul lor, zacusca, dulceata, tot felul de conserve puse. Una e cand o iei din magazin si alta e cand o iei din beci de la tine."

Domnul Libotean din Maramures pregateste dulceturi doar din fructe din propria gospodarie, ori din padure, fara coloranti artificiali sau conservanti. Mamele vin cu incredere sa cumpere dulceata de afine de padure, gutui, castanet, ori nuci verzi.

Eugen Libotean: "Sunt afine de padure."
Clienta: "O aroma deosebita, o culoare fantastica si o consistenta deosebita."

Cumparator: "Ce poate fi mai bun decat o felie de paine cu unt si afine. Exact cum ne facea bunica."

Eugen Libotean, producator: "Nu avem aparatura sofisticata, lucram cu oala de alama si lingura de lemn, de aceea ies ca retetele bunicii. Avem o dulceat de coacaze rosii, veche la noi in Maramures de sute de ani. Micul dejun la noi: paine cu unt si dulceata de coacaze. Intr-un borcanel de al meu intra 130 de boabe, iar in cea din magazine 30 de boabe."

Si familia Tamasan din Mures se lauda cu magiunul de prune si dulceata de gutui.

Ioan Tamasan: "Sunt din livada noastra, le transformam in dulceturi suta la suta naturale, fara coloranti sau aditivi. Sunt dupa retetele invatate de la localnici."

Producator: "Facem doua feluri de dulceata de gutui. Atentie gospodine, sa nu dati prin razatoare mai mult de doua kg de gutui o data ca se innegresc."

Dulceturile si gemurile facute in gospodarii costa intre cinci lei si 25 de lei borcanul, in functie de fructul ales.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Doua gospodine au transformat legumele in delicatese demne de restaurant de lux. Cum prepara dulceturi inedite
Doua gospodine au transformat legumele in delicatese demne de restaurant de lux. Cum prepara dulceturi inedite

Legumele pot fi transformate in dulceturi cu putina imaginatie. Combinatiile inedite intre arpagic si afine sau ardei iuti si gogosari si de ce nu chiar gogonele si ghimbir incanta papilele gustative ale celor care degusta aceste dulceturi indraznete.

Petrecere in singura comuna din tara cu plantatii de smochini. Turistii au fost rasfatati cu dulceata si tuica
Petrecere in singura comuna din tara cu plantatii de smochini. Turistii au fost rasfatati cu dulceata si tuica

A fost petrecere cu gust de smochine sambata in judetul Mehedinti. Mai exact, in Svinita, singura comuna din tara unde exista plantatii de smochini. Localnicii au preparat deja dulceturile si tuica din productia din acest an, iar turistii le-au degustat.

Dulceata si legume proaspete, la doar un click distanta. Succesul urias al precupetilor care si-au mutat tarabele pe Facebook
Dulceata si legume proaspete, la doar un click distanta. Succesul urias al precupetilor care si-au mutat tarabele pe Facebook

Bunatati facute in casa ori fructe si legume proaspete, doar la un click distanta! Asa isi imbie musteriii tot mai multi producatori locali, care si-au mutat tarabele pe internet. 

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.