Drumul melcilor din pădurile din România până în farfuriile străinilor. Ce prețuri au


Ultimul update: Duminica 12 Mai 2019 20:23
Data publicarii: Duminica 12 Mai 2019 18:43
Categorie: Stiri Sociale

Luați gratis din iarbă, melcii românești ajung la prețuri de lux în farfuriile italienilor și francezilor, care îi consideră o delicatesă.

De altfel, cele mai multe puncte de prelucrare a melcilor din Transilvania lucrează exclusiv pentru Franța. Fermele românești de melci, ridicate din fonduri europene, au dat faliment spre bucuria intermediarilor, care dictează prețul.

Culegătorii primesc o sumă de nimic: 2-3 lei pe kilogram. Iar melcii sunt preparaţi, în străinătate, și vânduți în magazinele noastre la prețuri de 10 ori mai mari.

Culesul de melci pe dealurile din Transilvania a început odată cu ploile din ultimele zile. Bucuroşi pentru câţiva lei, oamenii stau ore în şir prin păduri să-i adune.

Culegător: "Cam aşa de mari, mai mici nu, că are sita şi ciuruieşte. Ăia mici mai cresc, depinde, găseşti 20-30 de kile. E trei lei kg. Toată lumea aduna melci, mergem 5 kilometri."

Culegătorii primesc până la 3 lei pentru un kilogram de melci.

Din pădure, drumul melcilor trece pe la intermediari, care-i plătesc pe culegători şi vând marfa micilor fabrici de prelucrare. Cele mai multe dintre acestea sunt cu capital francez.

Culegător: "E greu de găsit, umblăm prin ploaie şi uzi şi vai de capul nostru. Face, nu ştiu ce face din ea, cremă sau pateuri. Noi nu am mâncat niciodată."

Analiştii spun că România a avut ferme ridicate cu fonduri SAPARD, însă acestea au falimentat rapid. Acum melcii merg la export în cantităţi uriaşe.

Lucian Fanea, economist: "Ca la toate fondurile europene, birocraţia a fost mai mare. Mulţi au renunţat. Evident că oamenii de la sat se bucură pentru 50 - 100 de lei cât primesc pe săptămâna de la intermediari veniţi din Italia sau Franta. Este o delicatesă şi e normal că vine înapoi în ţara cu un preţ mult mai mare".

În marile restaurante de la noi, melcii se găsesc mai rar. Ce-i drept, sunt greu de preparat, dar sunt delicioşi. Cei cruzi sunt fierţi câteva zile la rând, numai aşa sunt buni de consum.

Paul Siserman, chef: "E o carne doar muşchi, bogată în proteine. În restaurant o farfurie costa undeva între 50 şi 80 de lei".

În supermarketuri găsim melci romaneşti aduşi din străinătate. Dacă sunt vrac şi în cochilie, costă aproximativ 50 de lei kilogramul. Specialităţile sunt mai scumpe.

Vacanțe în România ca în Italia. Clienții culeg struguri, fac must și cupaje de vinuri
Vacanțe în România ca în Italia. Clienții culeg struguri, fac must și cupaje de vinuri
FULLSCREEN
Drumul melcilor din pădurile din România până în farfuriile străinilor. Ce prețuri au
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
FERMA
Marius Crăciun este Fermierul Anului 2019 și câștigătorul premiului de 50 000 de euro!
Felicitări Marius Crăciun, Fermierul Anului 2019!

07:53
FERMA
A doua probă  îi descurajează și pe  Marius și pe Moroșanu
Ceea ce se întâmplă schimbă complet clasamentul și creează o agitație de necrezut în arenă

07:25
FERMA
Prima probă îi obosește peste măsură pe cei doi finaliști Ferma
Cine reușește să capate avantaj și câștigă prima primul pas către premiu

06:14
FERMA
Brigitte îl lovește pe Pastramă, spre deliciul, dar și spaima fermierilor
Un singur picior între iubire și...bătaie

04:17
FERMA
Gesturi suspicioase între Otniela și Moroșanu. Ce se întâmplă între cei doi
"Mai Otniela, o luăm razna, simți și tu?"

03:18
FERMA
Ce s-a întâmplat cu încăierarea dintre Moroșanu și Kamara
Ediția de ieri i-a lăsat pe fermieri înspăimântați, în mijlocul celui mai mare conflict de până acum.

02:55
PROMO
Victoria Răileanu și Adrian Pov #yeslavot

00:34
LA MARUTA
Este transformată! Iulia Vântur a revenit în Romania și are un nou look
Iulia: "Nu am crezut ca-mi voi face vreodata tatuaje"

18:18
LA MARUTA
Loredana a scăpat de toate păcatele, într-un loc sfant
Cum a reușit artista să se purifice in totalitate

13:21
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Ioana Filimon

05:49
O nouă generație de bucătari profesioniști apare în România
Povestea tinerilor care s-au întors din străinătate pentru a fi chefi în România
Câți bani a câștigat statul din taxa auto. Mulți șoferi nu și-au recuperat încă banii plătiți
Produse noi incluse în programul Rabla pentru electrocasnice 2019. Valoarea voucherelor
Revoltător. Mai multe case au fost inundate după ce a fost furată o țeavă dintr-un dig
S-a răsturnat cu scaunul cu rotile pe rampa improvizată instalată la școală. Explicația IȘJ Sibiu
Tabără de muzică organizată de Smiley cu 16 artişti și producători internaţionali
drumul expres Craiova-Pitești, autostrazi, românia, investiții, serbia, autostrada grecia
Cum explică ministrul Transporturilor lipsa autostrăzilor în România. Replica lui Dragnea
Situația disperată a unei femei de 74 de ani și a nepoatelor sale. Casa riscă să cadă pe ele
Motivul pentru care românii mănâncă mai puțini cartofi. Ce preferă la restaurant
Cum să deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Greșeala poate fi fatală
Protestatar amendat cu 1000 de lei, după ce a scandat împotriva lui Dragnea la Topoloveni
Prima zi de înscriere la grădinițele de stat. Ce nu au voie să ceară directorii instituțiilor