Drumul melcilor din pădurile din România până în farfuriile străinilor. Ce prețuri au
Luați gratis din iarbă, melcii românești ajung la prețuri de lux în farfuriile italienilor și francezilor, care îi consideră o delicatesă.
De altfel, cele mai multe puncte de prelucrare a melcilor din Transilvania lucrează exclusiv pentru Franța. Fermele românești de melci, ridicate din fonduri europene, au dat faliment spre bucuria intermediarilor, care dictează prețul.
Culegătorii primesc o sumă de nimic: 2-3 lei pe kilogram. Iar melcii sunt preparaţi, în străinătate, și vânduți în magazinele noastre la prețuri de 10 ori mai mari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Culesul de melci pe dealurile din Transilvania a început odată cu ploile din ultimele zile. Bucuroşi pentru câţiva lei, oamenii stau ore în şir prin păduri să-i adune.
Culegător: "Cam aşa de mari, mai mici nu, că are sita şi ciuruieşte. Ăia mici mai cresc, depinde, găseşti 20-30 de kile. E trei lei kg. Toată lumea aduna melci, mergem 5 kilometri."
Culegătorii primesc până la 3 lei pentru un kilogram de melci.
Din pădure, drumul melcilor trece pe la intermediari, care-i plătesc pe culegători şi vând marfa micilor fabrici de prelucrare. Cele mai multe dintre acestea sunt cu capital francez.
Culegător: "E greu de găsit, umblăm prin ploaie şi uzi şi vai de capul nostru. Face, nu ştiu ce face din ea, cremă sau pateuri. Noi nu am mâncat niciodată."
Analiştii spun că România a avut ferme ridicate cu fonduri SAPARD, însă acestea au falimentat rapid. Acum melcii merg la export în cantităţi uriaşe.
Lucian Fanea, economist: "Ca la toate fondurile europene, birocraţia a fost mai mare. Mulţi au renunţat. Evident că oamenii de la sat se bucură pentru 50 - 100 de lei cât primesc pe săptămâna de la intermediari veniţi din Italia sau Franta. Este o delicatesă şi e normal că vine înapoi în ţara cu un preţ mult mai mare".
În marile restaurante de la noi, melcii se găsesc mai rar. Ce-i drept, sunt greu de preparat, dar sunt delicioşi. Cei cruzi sunt fierţi câteva zile la rând, numai aşa sunt buni de consum.
Paul Siserman, chef: "E o carne doar muşchi, bogată în proteine. În restaurant o farfurie costa undeva între 50 şi 80 de lei".
În supermarketuri găsim melci romaneşti aduşi din străinătate. Dacă sunt vrac şi în cochilie, costă aproximativ 50 de lei kilogramul. Specialităţile sunt mai scumpe.