Drama romanilor. Facem foamea, dar la medicamente nu renuntam

11-02-2009 00:00


In special cei in varsta, prin suferintele lor, ii imbogatesc pe farmacisti.  Stau drept dovada cifrele care arata ca dupa ce anul trecut piata farmaceutica in Romania a crescut cu 17% este loc si de mai mult, inclusiv in aceasta perioada.


O privire atenta asupra rapoartelor date de companii arata, de fapt, starea de sanatate a romanilor. Asa cum reiese si din programul national de evaluare a sanatatii, derulat de minister in 2007 si 2008, cele mai frecvente boli sunt cancerul, diabetul si afectiunile inimii. Iar cresterea numarului de bolnavi se regaseste, astfel, si in vanzarile produselor farmaceutice.

In top, pe parcursul lui 2008, s-au situat medicamentele pentru bolile de inima. Romanii au cheltuit 1,4 miliarde de lei pe astfel de tratamente, cu 20% mai mult fata de 2007. Si bolnavii cu afectiuni ale sistemului nervos s-au inmultit. Si aici, vanzarile au crescut cu 13%.

In 2008, un alt segment care a crescut cu 10% a fost cel al medicamentelor impotriva cancerului. Vanzari mari au mai fost inregistrate si la medicamentele anti-infectioase. 

Numai analizele facute anul trecut  au scos la iveala ca peste patru milioane de romani sunt la un pas sa faca diabet, cancer sau un atac vascular. Asa ca si pentru anul acesta, companiile farmaceutice se asteapta la vanzari similare.
  
De altfel, pana in 2012 previziunile, in ceea ce priveste piata medicamentelor din Romania raman tot optimiste, evident pentru farmacisti, nu pentru bolnavi.  

VIDEO PROTVPLUS.RO