Greseli de neiertat. Aceleasi analize la 3 laboratoare, rezultate diferite
In Romania, pacientul plateste nevinovat pentru balbaielile din sistemul sanitar. Un om care isi face acelasi tip de analize la trei laboratoare diferite primeste trei buletine cu indici diferiti.
Ca sa demonstreze acest lucru, reporterii Pro TV au apelat la un voluntar, dornic sa afle daca este sanatos sau nu. Acum ... este si mai nelamurit.
Specialistii sustin ca diferentele vin din faptul ca fiecare aparat are o marja de eroare calculata. Grav este ca acest indice nu apare in buletinul de analiza, pentru ca nu este obligatoriu prin lege.
La experiment a participat un bucurestean de 53 de ani care, in ultima perioada, a acuzat o oboseala cronica. Medicul i-a recomandat un set de analize. Pacientul a mers in aceeasi dimineata la trei clinici diferite pentru recoltarea unor probe de sange. Cele trei laboratoare au fost alese pe principiul proximitatii, pentru ca recoltarea sa se faca intr-un interval scurt de timp.
Dupa o saptamana constatam ca rezultatele sunt diferite. Mergem sa le interpreteze un medic specialist, altul decat cel care a facut trimiterea si care nu stia ca cele trei buletine sunt ale aceluiasi bolnav.
De ce ne-am temut n-am scapat. Valorile difera de la un laborator la altul.
Contactati, reprezentantii laboratoarelor au precizat ca rezultatele lor sunt corecte. Al treilea ofera si o explicatie: diferentele apar ca urmare a faptului ca fiecare aparat de analize are o incertitudine de masurare, adica o marja de eroare acceptata.
Chiar daca in experimentul nostru diferentele nu sunt catastrofale, exista din pacate nenumarate situatii in care un bolnav afla ca are un virus si apoi ca nu-l mai are. Cele mai mari discordante apar la analizele de sange, exhudatele faringiene, dar si la cele imunlogice, spun doctorii.
De ce se ajunge aici? Cei din domeniu spun ca neconcordatele sunt influentate de recoltare, transport, manevrarea si calibrarea aparatelor. Laboratoarele in contract cu Casa sunt obligate de lege ca de patru ori pe an sa faca testarea sigurantei analizelor. 20% dintre probele supuse evaluarii nu trec proba.
Celelalte laboratoare fac testari doar daca vor. Doar 900 din peste 2700 au contract cu Casa.