DRAGOBETELE: Jumatate dintre romani celebreaza sarbatoarea romaneasca a dragostei. Idei pentru a-ti surprinde partenerul
Peste 50% dintre romani celebreaza Dragobetele, o sarbatoare autohtona a dragostei, care isi are radacinile in traditiile dacice si in credinta intr-un fel de zeu al iubirii, a carui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic si inceputul primaverii.
Astfel, potrivit unui studiu realizat recent, peste 50% dintre romani au precizat ca sarbatoresc Dragobetele, iar 71% dintre acestia au spus ca vor achizitiona cadouri cu aceasta ocazie. Cu acest prilej, majoritatea celor care ofera cadouri de Dragobete este dispusa sa plateasca intre 50 de lei si 100 de lei pentru acestea.
Aproximativ jumatate dintre romani celebreaza atat Dragobetele, cat si Valentine's Day, insa surprinzator este faptul ca cei care sarbatoresc doar obiceiul autohton sunt mai multi fata de cei care aleg sa petreaca doar Valentine's Day (13% fata de 9%). Studiul citat a fost realizat online de compania iSense.Solutions, in cadrul panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu varsta de peste 15 ani, din mediul urban din Romani.
Dragobetele, sarbatorita cu persoana iubita la teatru
Astfel, "Buna varianta rea", un spectacol tulburator, in care tragicul si comicul se impletesc si aproape simultan spun o poveste sincera despre viata, bucurie, dragoste, necazuri si consens, va fi prezentat de Dragobete, de la ora 20.00, la Teatrul Nottara din Capitala, Mircea Baniciu fiind invitat special.
De asemenea, marti, de la ora 19.00, la Teatrul de Comedie, indragostitii pot viziona comedia "Mincinosul", dupa Carlo Goldoni, autorul care a ridicat arta dramatica italiana la cel mai inalt punct al perfectiunii sale.
Spectacolul "Ma mut la mama!" se va juca marti, de la ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani, in Sala Mare. Publicul va putea afla povestea a doi frati, cu varste apropiate de 30 de ani, unul parasit de sotie, iar celalalt inselat de iubita, care hotarasc sa se reintoarca acasa la mama, pentru a continua sa traiasca partea cu copilaria. Mama, vaduva fiind, desi e singura in casa, are un iubit..... L-a cunoscut la facultate, mama e studenta.
Pe scena de la Godot Cafe Teatru, actorii Magda Catone, Andrei Runcanu, Carla Maria Teaha si Gabriel Fatu vor aduce, marti, de la ora 20.00, spectacolul "7 blesteme... cerute, facute si legate". Un spectacol inspirat din blesteme, descantece si vraji din folclorul romanesc, in care sunt prezentate sapte ritualuri care au la baza energia si umorul poporului roman.
Concertele, un "must-have" printre cadourile oferite de Dragobete
Trupa Directia 5 va sustine un concert, joi, de la ora 21.30, in clubul Hard Rock Café din Bucuresti, unde va prezenta publicului un playlist alcatuit special cu ocazia sarbatorii Dragobete.
Miercuri, o varianta de a surprinde placut persoana iubita este un bilet la concertul tribut dedicat trupei Aerosmith, sustinut de Eurosmith, o cunoscuta formatie din Italia. Evenimentul va incepe la ora 21.00, in Beraria H.
Pentru iubitorii de jazz, clubul Tribute din Bucuresti a pregatit un concert Beatles'n'Jazz, care va incepe miercuri, de la 21.00, invitatul special al serii fiind Cornel Ilie, solistul trupei Vunk.
Si intotdeauna cina romantica in doi, intr-o atmosfera de vis, ramane una dintre cele mai bune alternative
Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei si al bunei dispozitii. I se mai spunea Cap de Primavara sau Cap de Vara si era identificat cu Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, si cu Eros, corespondentul acestuia in mitologia greaca. Un alt nume al sau era Navalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos si iubaret nevoie mare, care le face pe tinerele fete sa-si piarda mintile.
O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana numita Navalnic, de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile.
In lumea satului romanesc, pana la jumatatea secolului al XX-lea, Dragobete era sarbatorit pe 24 si 28 februarie sau pe 1 si 25 martie, potrivit cercetatorului Ion Ghinoiu, autorul volumului "Zile si mituri". Probabil ca, in vechime, 24 februarie marca inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi fac cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.
Sursa: Mediafax
Etichete: tradiții, obiceiuri, sarbatoare, dragobete,
Dată publicare:
23-02-2015 22:43