Doi cersetori din Romania, folositi pe post de exponate umane in Suedia. Imaginile au starnit critici aprinse
Doi cersetori romani de etnie roma au fost angajati de o galerie de arta din Malmö pe post de exponate vii. Cei doi trebuie sa stea nemiscati, cu un pahar de hartie in mana si nu au voie sa interactioneze cu vizitatorii.
Luca Lacatus si Marcela Cheresi isi duceau existenta cersind pe strazile din Malmö cand au fost abordati de organizatorii proiectului, scrie The Local.
Acestia le-au propus celor doi romani sa faca parte din campania organizata la una dintre cele mai mari galerii de arta din oras, Malmö Konsthal. Scopul proiectului este de a-i face pe suedezi sa reflecte asupra efectelor inegalitatii de sanse din tara lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Expozitia controversata a starnit multe reactii negative, reprezentantii galeriei fiind acuzati ca se folosesc de oamenii saraci.
Ioana Cojocariu, o romanca stabilita in Suedia, membra a grupului de solidaritate cu emigrantii din Uniunea Europeana, a declarat pentru ziarul Fria Tigningar ca expozitia i-a lasat un gust amar:
"Aveam mari asteptari, dar cand am intrat in incapere mi s-a parut ca asist la o expozitie etnologica unde oamenii de culoare au fost inlocuiti de oameni saraci. Cred ca artistii au avut intentii bune, dar executate gresit", a spus aceasta.
Pe de alta parte, organizatorii se apara spunand ca cei doi cersetori au fost platiti si tratati bine si ca le-au fost adusi chiar si translatori pentru a se asigura ca exista o buna comunicare.
"Este un subiect sensibil care a declansat multe reactii asa ca nu sunt surprinsa de criticile primite. Sunt dezamagita ca multi dintre cei care ne critica nu au venit sa viziteze expozitia", a marturisit Erika Li Lundqvist, purtatorul de cuvant al galeriei.
Cei doi romani au fost platiti la fel ca ceilalti participanti la proiect, fiind recompensati cu 5.000 de coroane suedeze, echivalentul a 606 dolari.
Luca Lacatus si Marcela Cheresi spun ca s-au mutat in Suedia dupa ce casa lor din Romania a ars din temelii, iar copiii lor au ramas in grija asistentilor sociali. Cu banii castigati de pe urma expozitiei vor sa-si construiasca doua camere in care sa traiasca.
"Banii astia ne ajuns sa ne luam niste caramizi cu care sa facem doua camarute. Ne-am obisnuit sa se uite lumea la noi. E mai bine sa fim aici decat pe strada. Aici e cald si uscat", au declarat ei referitor la acuzatiile ca ar fi exploatati.
Viata lor e cu atat mai dificila cu cat Marcela este insarcinata. Cei doi spera sa se intoarca in Romania inainte sa vina copilul pe lume: "Ma tem ca aici ne vor lua copilul daca nu avem o casa in care sa-l crestem", spune femeia.
90% dintre cersetorii din Suedia sunt cetateni romani
In ultimii doi ani, mii de cersetori au venit in Suedia, iar 90% dintre acestia sunt din Romania, potrivit unui sondaj realizat de Administratia Sociala din Suedia, in aprilie 2014.
Dintre acestia, majoritatea sunt de etnie roma si au venit initial in Suedia ca turisti, dupa care au ramas in tara pentru a cersi. Cei mai multi traiesc in corturi sau in caravane, iar locurile lor preferate pentru a cersi sunt statiile de metrou sau in fata marilor magazine si complexe comerciale.
Cersetorii de etnie roma se plang ca sunt "torturati si terorizati" in Suedia
Intre timp, tot in Malmö, mai multi imigranti romi s-au plans de "tortura" si "terorism" dupa ce agentii desecuritate de la o cafenea din Malmö, deschisa pe timpul noptii si destinata persoanelor fara adapost, a refuzat sa ii lase sa doarma in cladire, relateaza The Local, citat de Mediafax.
Vineri noaptea, imigrantii au inaltat un banner in suedeza si romana in interiorul cafenelei, cerand sa li se respecte dreptul de a dormi, dupa ce au fost treziti in doua nopti la rand. "Vi vill bra sova" (Vrem doar sa dormim), se poate citi pe banner.
In noptile de miercuri si joi, personalul cafenelei a inceput sa trezeasca persoanele care dormeau in local dupa cedepartamentul de pompieri din Malmö a decretat ca aceasta cladire nu este adecvata pentru dormit. Municipalitatea a angajat agenti de securitate care sa vegheze la respectarea acestei norme.
"Romii care erau in cladire au descris aceasta masura drept terorism, tortura, afirmand ca este cu adevarat ingrozitor si ca nu pot supravietui daca lucrurile vor continua in acest fel", a declarat Saskia Gullstrand, de la organizatia Solidaritate cu imigrantii UE. "Nu pot sta treji toata ziua si toata noaptea. Nu este posibil din punct devedere fizic".
Mats Nilsson, de la departamentul local de pompieri si interventie, a declarat pentru cotidianul Kvällsposten cadecizia a fost luata din motive de sanatate si siguranta.
"Locul nu este adecvat pentru dormit. Rezolvarea acestei probleme revine municipalitatii Malmö", a declarat el.
Gullstrand a declarat ca, initial, autoritatile le-au permis joi persoanelor fara adapost sa doarma in cafenea, atat timp cat dorm pe paturi si nu pe saltele, dupa care s-ar fi razgandit in miezul noptii. Astfel ca le-au trezit violent si au aprins luminile, chemand politia atunci cand acestea au refuzat sa se trezeasca.
Dupa protestul de vineri, personalul cafenelei si agentii de securitate au renuntat sa mai trezeasca sutele depersoane fara adapost din cladire, permitandu-le sa doarma dupa miezul noptii.
Fara un adapost pe timp de noapte in Malmö pentru imigranti europeni, singura optiune este ca romii sa se intoarca in taberele improvizate pe care le-au ridicat in interiorul si la periferia orasului, unde "traiesc in conditii ingrozitoare", afirma Gullstrand.