Doi cersetori din Romania, folositi pe post de exponate umane in Suedia. Imaginile au starnit critici aprinse

×
Codul embed a fost copiat

Doi cersetori romani de etnie roma au fost angajati de o galerie de arta din Malmö pe post de exponate vii. Cei doi trebuie sa stea nemiscati, cu un pahar de hartie in mana si nu au voie sa interactioneze cu vizitatorii.

Luca Lacatus si Marcela Cheresi isi duceau existenta cersind pe strazile din Malmö cand au fost abordati de organizatorii proiectului, scrie The Local.

Acestia le-au propus celor doi romani sa faca parte din campania organizata la una dintre cele mai mari galerii de arta din oras, Malmö Konsthal. Scopul proiectului este de a-i face pe suedezi sa reflecte asupra efectelor inegalitatii de sanse din tara lor.

Expozitia controversata a starnit multe reactii negative, reprezentantii galeriei fiind acuzati ca se folosesc de oamenii saraci.

 

Ioana Cojocariu, o romanca stabilita in Suedia, membra a grupului de solidaritate cu emigrantii din Uniunea Europeana, a declarat pentru ziarul Fria Tigningar ca expozitia i-a lasat un gust amar:

Citește și
cersetori suedia
Presa suedeza: Cersetori romi din Romania se reorienteaza catre un oras foarte tolerant. Cat castiga pe zi
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Aveam mari asteptari, dar cand am intrat in incapere mi s-a parut ca asist la o expozitie etnologica unde oamenii de culoare au fost inlocuiti de oameni saraci. Cred ca artistii au avut intentii bune, dar executate gresit", a spus aceasta.

Pe de alta parte, organizatorii se apara spunand ca cei doi cersetori au fost platiti si tratati bine si ca le-au fost adusi chiar si translatori pentru a se asigura ca exista o buna comunicare.

"Este un subiect sensibil care a declansat multe reactii asa ca nu sunt surprinsa de criticile primite. Sunt dezamagita ca multi dintre cei care ne critica nu au venit sa viziteze expozitia", a marturisit Erika Li Lundqvist, purtatorul de cuvant al galeriei.

Cei doi romani au fost platiti la fel ca ceilalti participanti la proiect, fiind recompensati cu 5.000 de coroane suedeze, echivalentul a 606 dolari.

Luca Lacatus si Marcela Cheresi spun ca s-au mutat in Suedia dupa ce casa lor din Romania a ars din temelii, iar copiii lor au ramas in grija asistentilor sociali. Cu banii castigati de pe urma expozitiei vor sa-si construiasca doua camere in care sa traiasca.

"Banii astia ne ajuns sa ne luam niste caramizi cu care sa facem doua camarute. Ne-am obisnuit sa se uite lumea la noi. E mai bine sa fim aici decat pe strada. Aici e cald si uscat", au declarat ei referitor la acuzatiile ca ar fi exploatati.

Viata lor e cu atat mai dificila cu cat Marcela este insarcinata. Cei doi spera sa se intoarca in Romania inainte sa vina copilul pe lume: "Ma tem ca aici ne vor lua copilul daca nu avem o casa in care sa-l crestem", spune femeia.

90% dintre cersetorii din Suedia sunt cetateni romani

In ultimii doi ani, mii de cersetori au venit in Suedia, iar 90% dintre acestia sunt din Romania, potrivit unui sondaj realizat de Administratia Sociala din Suedia, in aprilie 2014.

Dintre acestia, majoritatea sunt de etnie roma si au venit initial in Suedia ca turisti, dupa care au ramas in tara pentru a cersi. Cei mai multi traiesc in corturi sau in caravane, iar locurile lor preferate pentru a cersi sunt statiile de metrou sau in fata marilor magazine si complexe comerciale.

Cersetorii de etnie roma se plang ca sunt "torturati si terorizati" in Suedia

Intre timp, tot in Malmö, mai multi imigranti romi s-au plans de "tortura" si "terorism" dupa ce agentii desecuritate de la o cafenea din Malmö, deschisa pe timpul noptii si destinata persoanelor fara adapost, a refuzat sa ii lase sa doarma in cladire, relateaza The Local, citat de Mediafax.

Vineri noaptea, imigrantii au inaltat un banner in suedeza si romana in interiorul cafenelei, cerand sa li se respecte dreptul de a dormi, dupa ce au fost treziti in doua nopti la rand. "Vi vill bra sova" (Vrem doar sa dormim), se poate citi pe banner.

In noptile de miercuri si joi, personalul cafenelei a inceput sa trezeasca persoanele care dormeau in local dupa cedepartamentul de pompieri din Malmö a decretat ca aceasta cladire nu este adecvata pentru dormit. Municipalitatea a angajat agenti de securitate care sa vegheze la respectarea acestei norme.

"Romii care erau in cladire au descris aceasta masura drept terorism, tortura, afirmand ca este cu adevarat ingrozitor si ca nu pot supravietui daca lucrurile vor continua in acest fel", a declarat Saskia Gullstrand, de la organizatia Solidaritate cu imigrantii UE. "Nu pot sta treji toata ziua si toata noaptea. Nu este posibil din punct devedere fizic".

Mats Nilsson, de la departamentul local de pompieri si interventie, a declarat pentru cotidianul Kvällsposten cadecizia a fost luata din motive de sanatate si siguranta.

"Locul nu este adecvat pentru dormit. Rezolvarea acestei probleme revine municipalitatii Malmö", a declarat el.
Gullstrand a declarat ca, initial, autoritatile le-au permis joi persoanelor fara adapost sa doarma in cafenea, atat timp cat dorm pe paturi si nu pe saltele, dupa care s-ar fi razgandit in miezul noptii. Astfel ca le-au trezit violent si au aprins luminile, chemand politia atunci cand acestea au refuzat sa se trezeasca.

Dupa protestul de vineri, personalul cafenelei si agentii de securitate au renuntat sa mai trezeasca sutele depersoane fara adapost din cladire, permitandu-le sa doarma dupa miezul noptii.

Fara un adapost pe timp de noapte in Malmö pentru imigranti europeni, singura optiune este ca romii sa se intoarca in taberele improvizate pe care le-au ridicat in interiorul si la periferia orasului, unde "traiesc in conditii ingrozitoare", afirma Gullstrand.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Marea migratie spre zonele reci a cersetorilor profesionisti romani. In cate coroane se masoara o mana intinsa la Stockholm
Marea migratie spre zonele reci a cersetorilor profesionisti romani. In cate coroane se masoara o mana intinsa la Stockholm

Cersetorii romani cuceresc Europa tara cu tara. Mai nou, prefera Suedia, unde nu risca nimic daca stau cu mana intinsa. Mai mult, primesc bani, hrana, imbracaminte si chiar adapost.

Presa suedeza: Cersetori romi din Romania se reorienteaza catre un oras foarte tolerant. Cat castiga pe zi
Presa suedeza: Cersetori romi din Romania se reorienteaza catre un oras foarte tolerant. Cat castiga pe zi

Aproximativ 70 de cersetori romi au venit anul trecut in regiunea orasului Umeå, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obtine 100-200 de coroane suedeze pe zi (pana la 20 de euro), relateaza site-ul TheLocal.

O retea de cersetorie, printre care s-ar afla si o romanca, demascata in New York. Cum reusesc femeile sa ocoleasca legea
O retea de cersetorie, printre care s-ar afla si o romanca, demascata in New York. Cum reusesc femeile sa ocoleasca legea

O retea de cersetorie care se foloseste de copii pentru a-i impresiona pe trecatori si a-i convinge sa le dea bani a fost demascata de catre jurnalistii de la un post de televiziune din New York. 

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.