Doar un sfert dintre români sunt asigurați obligatoriu împotriva cutremurelor, deși este ieftin și riscă și amenzi
Marea majoritate a românilor nu și-au asigurat locuințele împotriva cutremurelor, deși asigurarea este obligatorie și ieftină, potrivit datelor PAID.
La începutul acestui an, doar 1.850.373 milioane de gospodării erau asigurate obligatoriu împotriva dezastrelor naturale, deși asigurarea este obligatorie și costul este de maximum 20 de euro pe an, primă brută subscrisă care asigură o despăgubire de până la 20.000 de euro, după cum reiese din datele oficiale ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
La un calcul simplu reiese ca doar una din patru gospodării (1,85 milioane de unități dintr-un total de 7,08 milioane) sunt asigurate obligatoriu, prin PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale).
Asigurarea este obligatorie, însă legea prevede că sancțiunile trebuie date de primari. Lipsa asigurării obligatorii se poate pedepsi, conform legii, cu o amendă de la 100 la 500 de lei. Mai mult decât atât, în cazul producerii unui dezastru natural, lipsa asigurării obligatorii înseamnă și că cel păgubit nu are dreptul să primească niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii aduse locuințelor.
Unde se află cele mai multe, dar și cele mai puține locuințe asigurate
Asigurarea obligatorie a locuinței este de asemenea necesară în cazul în care se dorește vânzarea acelei gospodării.
Sunt două tipuri de asigurări, după cum urmează:
Locuință tip A, având o sumă asigurată de 20.000 euro și o primă de asigurare de 20 euro/an. O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
Locuință tip B, având o sumă asigurată de 10.000 euro și o primă de asigurare de 10 euro/an. O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).
Potrivit datelor oficiale ale PAID, cele mai multe gospodării asigurate sunt în Transilvania (22%) și București (20,3%), iar cele mai puține în Bucovina (3,4%) și Maramureș (3,1%).
La nivel de județe, cele mai multe locuințe asigurate împotriva dezastrelor naturale se află în județele Brașov (72.434 gospodării) și Timiș (64.214 gospodării), iar cele mai puține în județele Călărași (7.848 locuințe) și Giurgiu (7.630 locuințe).
Sursa: StirilePROTV
Etichete: dezastre naturale, asigurare obligatorie, paid,
Dată publicare:
07-02-2023 17:51