Mâncăm 50% telemea românească, 50% străină. ”Diferența o dă la medic”

×
Codul embed a fost copiat

Importăm de 7 ori mai multă telemea decât exportăm. De la an la an, pe rafturile noastre găsim mai puţine brânzeturi româneşti şi mai multe aduse de la străini.

Nu ştim să ne protejăm produsele, aşa că doar jumătate din telemeaua pe care o mâncăm este românească, susţin producătorii. Asta, în condiţiile în care în urmă cu zece ani, doar zece la sută din ce ajungea în magazine era din alte ţări.

Dacă aruncăm o privire prin magazine, ajungem la concluzia că telemeaua produsă de străini este în cantităţi egale cu cea făcută în ţară.

Dorin Cojocarul, LAPAR: "50 la sută e românesc, 50 la sută din spaţiul intracomunitar. Acum zece ani cred că 90 la sută era producţie românească. Marca proprie, majoritatea sunt făcute de unde provine hipermarketul respectiv, Germania sau Polonia, Ungaria".

Consumatorul român alege marfa produsă de străini pentru că, de cele mai multe ori, este mai ieftină.

Citește și
Branza de casa
Românii cumpără tot mai puțină telemea de la ciobanii noștri. Soluția de compromis a oierilor
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Vânzătoare: "Caută produse ieftine şi de proastă calitate. Diferenţă o dă la medic."

Există şi fermieri care se plâng ca se află în pragul falimentului şi spun că nu reuşesc să îşi vândă marfa, pentru că o produc mai scump decât străinii.

Fermier: "Am 4 tone pe stoc, am început să fac telemea pentru că nu am mai reuşit să vând laptele. Stau cu ea pe stoc. Piaţa românească nu mai este a românilor. Iar cine dirijează piaţa în România şi producţia în România sunt supermarketurile".

Clienţii care aleg să dea un ban în plus pe o telemea produsă în România spun că simt diferenţa de gust şi calitate.

Dorin Cojocarul, LAPAR: "Dacă eu aş ieşi din UE, sunt în stare să asigur necesarul de produse lactate pentru consumatorul român? Suntem? NU suntem în stare. Am închis foarte multe fabrici, procesatori, unităţi de productie din România. Au fost închise cam peste 60 la sută din câte erau acum zece ani".

Cu alte cuvinte, am ajuns să producem mult mai puţin decât avem nevoie. Dacă în urmă cu 4 ani reuşeam să acoperim 72,5% din necesarul de brânzeturi, în 2017 produceam doar 58% din necesar.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Soluția rușilor, după ce Kremlin-ul a interzis importurile de brânzeturi din Europa
Soluția rușilor, după ce Kremlin-ul a interzis importurile de brânzeturi din Europa

Fermierii din Rusia au început să umple golul rămas pe piaţa brânzeturilor, în ţara lor, după ce autorităţile au interzis importurile din Europa.

Românii cumpără tot mai puțină telemea de la ciobanii noștri. Soluția de compromis a oierilor
Românii cumpără tot mai puțină telemea de la ciobanii noștri. Soluția de compromis a oierilor

Românii au prins gustul brânzeturilor de import și cumpără tot mai puțină telemea făcută de ciobanii noștri. 

Brânză produsă într-o peşteră, ”salvată” de fermierii din Cluj. Este unică în lume
Brânză produsă într-o peşteră, ”salvată” de fermierii din Cluj. Este unică în lume

Timid, dar iată că intrăm şi noi în lumea bună a fabricanţilor de brânzeturi sau de mezeluri fine. Câţiva fermieri din Cluj au salvat reţeta unui tip de brânză care se produce într-o peşteră, iar acum o vând în Spania, Anglia, Germania, sau Austria.

Cât să mâncăm de Sărbători pentru ca ficatul să nu clacheze
Cât să mâncăm de Sărbători pentru ca ficatul să nu clacheze

Prea multă mâncare de Crăciun, prea puţină după sărbători. Probabil aşa am şi inventat dietele. Totuşi, pentru că nu vrem să auzim de restricţii în această perioadă, vă propunem o modalitate de a vă bucura de toate deliciile.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.