TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318
Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.
Resturile vor fi apoi valorificate ca deșeuri. Imaginile cu distrugerea aeronavelor au devenit virale în mediul online.
După 17 ani, viața unei aeronave Airbus A318, care a aparținut companiei TAROM, a ajuns la final. Noul proprietar a luat decizia să o facă bucăți și să o vândă la fier vechi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Este al doilea avion care a avut această soartă în doar două zile. Noul proprietar, care le-a cumpărat recent de la TAROM, a decis să le valorifice la fier vechi după ce a recuperat de pe ele toate piesele importante care pot fi refolosite, precum motoarele sau trenurile de aterizare.
Alte două Airbusuri A318 vor pleca din România în zbor până în Spania, unde va fi hotărâtă soarta lor. Pentru TAROM, aceste 4 aeronave vechi de aproape 20 de ani deveniseră o povară.
Alexandru Anghel, purtătorul de cuvânt al TAROM: "Cheltuielile necesare pentru întreținerea unei aeronave care se află la finalul perioadei de exploatare sunt mult mai mari, da, față de cheltuielile de utilizare pentru o aeronavă nouă sau doar de câțiva ani. Toată această procedură înseamnă, da, optimizarea cheltuielilor de exploatare prin scoaterea aeronavelor care au astfel de cheltuieli ridicate, spre reînnoirea flotei și utilizarea de aeronave mult mai eficiente".
Compania TAROM nu a făcut public prețul de vânzare al celor patru avioane vechi.
În acest moment, flota TAROM este compusă din 14 avioane de tip Boeing și ATR. Compania națională a contractat însă 2 aeronave Boeing 737MAX8, care vor fi livrate la sfârșitul anului viitor. Atât vânzarea avioanelor vechi, cât și achiziționarea unora noi sunt măsuri agreate în planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană pentru acordarea unui ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro în vederea redresării companiei.