Doar asociatiile mai stau intre fermieri si FALIMENT. "O sa vindem animalele ca sa nu punem lacatul"
Ne paste falimentul, striga disperati fermierii romani. Dupa o vara secetoasa, sunt acum in dificultate, pentru ca nu au cu ce sa isi hraneasca animalele si risca sa isi piarda afacerile.
Doar gospodarii care au intrat in asociatii au gasit astfel o cale sa se mentina pe linia de plutire. Cu toate acestea, nimeni nu pomeneste de profit.
ALBA
Marius a investit, in urma cu 3 ani, peste 12 mii de euro intr-o mica ferma, cu 16 vaci. Acum, a ajuns in impas.
"A fost un an destul de greu, seceta, iarba pe pasune nu a fost a trebuit sa folosesc din furajele care au ramas de anul trecut. O sa ajungem sa vindem din animale ca altceva nu avem ce sa facem punem lacatul"
CLUJ
In judetul Cluj insa, 33 de fermieri au gasit o modalitate sa treaca peste aceasta perioada dificila. In urma cu 2 ani, s-au asociat si au convins o fabrica de lactate sa preia toata productia de lapte, la un pret bun. Domnul Oprita a cumparat initial 8 animale, iar acum se lauda cu peste 100.
"Avem avantaje in tot ceea ce inseamna input, furaje, concentrate, seminte, ingrasaminte. Putem sa discutam de niste preturi bune si chiar foarte bune."
Iar cand vine vorba de calitate, fermierii sunt exigenti. Laptele este verificat intr-un laborator de control.
"Sa stim in cazul in care unul dintre fermieri are apa in lapte sau , suporta consecintele infestarii laptelui din cisterna."
Dupa acelasi model, si familia Ciurea a invins greutatile. Mai mult, oamenii au reusit sa si modernizeze linia de productie, cu banii obtinuti.
"Eu iau de la 50 de vaci 30.000 de lei / luna. As lua cu 3000 de lei mai putin daca nu as fi in asociatie. Profit? Nu este profit!"
Chiar daca nu vorbesc despre profit, fermierii care au intrat in asociatii au gasit astfel o cale de a evita falimentul.