Doar asociatiile mai stau intre fermieri si FALIMENT. "O sa vindem animalele ca sa nu punem lacatul"

Ultima actualizare: 20-11-2012 01:19

Ne paste falimentul, striga disperati fermierii romani. Dupa o vara secetoasa, sunt acum in dificultate, pentru ca nu au cu ce sa isi hraneasca animalele si risca sa isi piarda afacerile.

Doar gospodarii care au intrat in asociatii au gasit astfel o cale sa se mentina pe linia de plutire. Cu toate acestea, nimeni nu pomeneste de profit.

ALBA

Marius a investit, in urma cu 3 ani, peste 12 mii de euro intr-o mica ferma, cu 16 vaci. Acum, a ajuns in impas.

"A fost un an destul de greu, seceta, iarba pe pasune nu a fost a trebuit sa folosesc din furajele care au ramas de anul trecut. O sa ajungem sa vindem din animale ca altceva nu avem ce sa facem punem lacatul"

CLUJ

In judetul Cluj insa, 33 de fermieri au gasit o modalitate sa treaca peste aceasta perioada dificila. In urma cu 2 ani, s-au asociat si au convins o fabrica de lactate sa preia toata productia de lapte, la un pret bun. Domnul Oprita a cumparat initial 8 animale, iar acum se lauda cu peste 100.

"Avem avantaje in tot ceea ce inseamna input, furaje, concentrate, seminte, ingrasaminte. Putem sa discutam de niste preturi bune si chiar foarte bune."

Iar cand vine vorba de calitate, fermierii sunt exigenti. Laptele este verificat intr-un laborator de control.

"Sa stim in cazul in care unul dintre fermieri are apa in lapte sau , suporta consecintele infestarii laptelui din cisterna."

Dupa acelasi model, si familia Ciurea a invins greutatile. Mai mult, oamenii au reusit sa si modernizeze linia de productie, cu banii obtinuti.

"Eu iau de la 50 de vaci 30.000 de lei / luna. As lua cu 3000 de lei mai putin daca nu as fi in asociatie. Profit? Nu este profit!"

Chiar daca nu vorbesc despre profit, fermierii care au intrat in asociatii au gasit astfel o cale de a evita falimentul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!