Pentru prima data dupa aproape 20 de ani, in Bihor nu s-au mai facut ciuperci. Efectele secetei
Dupa o vara care a uscat culturile toamna vine cu lipsuri pana si prin padurile unde seceta parea ca nu patrunde. In Bihor, de exemplu, pentru prima data dupa aproape 20 de ani, nu s-au mai facut ciupercile.
Procesatorii au renuntat la culegatorii de ocazie si aproape au oprit productia, desi clienti s-ar fi gasit si in tara si in strainatate.
Anuta traieste singura in localitatea bihoreana Damish, de cand i-a murit barbatul, iar copii nu mai are pe langa ea. Pana acum doi-trei ani isi mai cumpara una-alta cu banii stransi din vanzarea ciupercilor, dar in aceasta toamna a batut degeaba padurile.
Situatia afecteaza sute de familii de pe Valea Crisului Repede.
Ionel Micula, viceprimar Bratca: "Din cauza secetei, aproape ca au disparut cipercile in ultimii doi ani, si asta a diminuat veniturile celor care le culegeau"
A scazut, evident, si numarul muncitorilor sezonieri de la centrele unde se proceseaza ciupercile de padure. Daca pana acum doi ani peste 50 de femei lucrau doar in acest centru, azi gasim mai putin de 10. Fara materie prima locala, le trec prin maini doar ciupercile aduse se depare, dar pe bani multi.
In anii buni, fabricile procesau intre 500 si 1000 de tone de ciuperci pe sezon. Acum, abia daca vor ajunge la 10 tone. Un kilogram de ciuperci uscate se vinde pe piata italiana cu 10 pana la 40 de euro, in functie de soi.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, alimente, produse, ciuperci, ecologic, afaceri, someri,
Dată publicare:
16-09-2012 19:01