Doar 8 din 100 de copii din Capitală citesc de plăcere
Doar 8% dintre copiii din Capitală citesc de plăcere, arată un studiu.
Că să îi încurajeze să îndrăgească lectură, o echipa de voluntari a organizat, la un festival de lectură, ateliere în care au prezentat noi tehnici de citit. Pe roluri, cu personaje fictive, cu diverse instrumente sau cu jocuri inventate pe baza poveştilor. Pentru mulţi dintre copii s-a deschis o nouă lume.
Statistic, doar 8 copii din 100 îndrăgesc lectura, arată un studiu al Asociaţiei Curtea Veche, făcut în Capitală. Ceilalţi, poate atraşi mai mult de tehnologie, dau vină şi pe faptul că nu au spaţii potrivite să citească, nu înţeleg multe cuvinte sau cărţile sunt prea groase şi plictisitoare. Aşadar, secretul constă în adaptare, spun experţii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iată un tip de citire cu personaje, la festivalul de lectură Narativ din Capitală. Cei mici sunt încurajaţi să gândească critic şi să pună întrebări. Alţi copii au lucrat în echipa cu părinţii lor la un joc pe baza unei cărţi.
Sunt tehnici simple care îi pot ajută pe copii să îndrăgească lectură. De ce e important?
Iren Arsene, președintele Asociației Curtea Veche: "O carte şi o poveste nu este doar literatură, nu este limba şi literatură română, cum o primim noi la şcoală. Acolo se întâmplă mult mai multe lucruri. De fapt, începe un sistem de gândire, un sistem de pregătire pentru viaţă, de fapt se pune o baza pentru orice ar dori copilul mai încolo să devină."
Şi în ultimii ani, părinţii au de unde alege. Zeci de autori şi ilustratori români au scos cărţi noi pe piaţă.
Iulia Iordan, autor de carte: "Sunt în lumea lor, faptul că sunt în lumea lor, că trăiesc printre ei, am şi copii de vârste mici, mă ajută foarte mult şi pentru mine este ceva destul de firesc ceea ce fac. Adulţii se plâng de foarte multe ori că propriii lor copii nu citesc. Dar asta poate pentru că nici ei nu citesc? Este o întrebare pe care le-o adresez părinţilor, în primul rând."
Cu alte cuvinte, puterea exemplului funcţionează cel mai bine la copii. E loc şi pentru tehnologie: Luca, de exemplu, a făcut un filmuleţ de prezentare a târgului de carte pentru copii Bookerini, împreună cu sora lui.
Petre Pepel, tatăl lui Luca: "Am insistat că în fiecare seară să se culce citind. Nu există acces la laptop seara. Ultimul lucru să fie o imagine dintr-o carte."
Copiii trebuie încurajaţi să citească până în clasa a treia. Potrivit experţilor, din acest punct încep să citească singuri, pentru a învaţă de plăcere.
Sursa: Pro TV
Etichete: Capitala, atelier, studiu, copii, roluri, tehnici, citit, lectura,
Dată publicare:
08-10-2017 18:36