Într-o Românie în care cititul nu mai este demult o prioritate, sunt oameni care insistă să investească în afaceri cu cărţi.

Aşa au apărut, în gări, tonomatele cu tot felul de publicaţii, contra cost, sau bibliotecile pentru corporatişti, cu livrare direct la birou. Un milion de volume au ajuns prin acest sistem de împrumut la angajaţi, care admit că de când primesc aceste cărţi direct la slujba, citesc mai mult. Acasă, bineînţeles, nu la birou.

Într-o companie din Pipera, săptămânal, se livrează cărţi sub formă de împrumut. Beneficiari sunt angajaţii, dar contractul este încheiat de conducerea firmei cu o biblioteca privată. Pentru fiecare cititor activ, compania plăteşte între 3 şi 5 euro.

Angajat: "Am împrumutat câteva, am împrumutat la un moment dat o carte despre Steve Jobs. Acum o să împrumut chiar astăzi o carte despre concediu. Îmi place să citesc lucruri care să mă ajute cumva în viaţă."

Fiecare angajat are propriul cont, iar comenzile de împrumut se fac online. În prezent, biblioteca este accesată de 320 de companii şi are 38 de mii de abonaţi. După 4 ani, au ajuns la 1 milion de împrumuturi.

Alexandra Stroe, co-fondator biblioteca: "Companiile încheie un contract cu noi în baza căruia noi le oferim acces la toate cărţile noastre. Sunt 50 de mii de cărţi, de articole, de studii de caz, le livrăm în fiecare săptămâna la biroul lor şi facem şi campanii e încurajare a lecturii în companii."

Fiecare abonat are un profil în care primeşte recomandări pentru cele mai noi cărţi, dar şi recomandări personalizate pe baza istoricului sau de lectură, dar şi pe baza profilelor asemănătoare ale altor abonaţi.

Cele mai împrumutate cărţi sunt cele de dezvoltare personală şi profesională. Nu la fel de mult succes au bibliotecile publice, multe cu un fond de carte învechit şi fără acces la tehnologie

În România, avem 10.111 biblioteci. Cele mai multe sunt în regiunea nord est, care cuprinde 6 judeţe din Moldova: 61 de biblioteci la o sută de mii de locuitori, în timp ce în Bucureşti şi Ilfov, avem de trei ori mai puţine. Procentul abonaţilor este însă foarte mic. Doar 1 la sută dintre cei care au declarat că procura cărţi, le împrumută de la biblioteca.

Nici la cumpărat nu stăm mai bine. 32 la sută dintre români au recunoscut că în 2016 nu şi-au achiziţionat nicio carte. Sunt tentaţi să investească în citit, când pleacă la drum. Pe această tendinţa de consum a mizat şi un om de afaceri, care a instalat mai multe tonomate de cărţi în gările din Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov.

Piaţa de carte din România este una dintre cele mai slabe din Europa, cu o valoare de 50 de milioane de euro. Într-un sfert din casele noastre, nu vom găsi nicio carte, în timp ce 40 la sută dintre români au recunoscut că nu citesc deloc.