Doar 60 de bone cu diplomă, la nivel național. Ce face statul pentru a ajuta părinții
Deși statul român oferă bani frumoși pentru plata unei bone, condițiile impuse fac ajutorul inaccesibil.
Legea spune că sprijinul financiar se acordă doar la angajarea bonelor cu diplomă. La nivel național, doar 60 de persoane îndeplinesc condiția, după ce au absovit cursuri de stat. Există însă și varianta privată. Pe de altă parte, mamele susțin că sunt prea puțin interesate de hârtii, vor să vadă cum interacționează femeile cu micuții lor.
Mihaela este bonă de mai bine de șapte ani. Abia acum se gândește serios la un curs de calificare.
Bonă neautorizată: „Eu cred că este necesar să se facă cursuri de genul asta. Chiar dacă am fost bonă atâția ani, logic aș încerca să fac să fiu legal”.
Ajutorul pentru angajarea unei bone poate ajunge la 710 lei pe lună. Se plătește din bugetul primăriilor, în funcție de venitul fiecărei familii. Însă...
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca: „Nimeni nu poate beneficia de sprijinul de ajutor de bone dacă nu are certificatul și atestatul dat de către autoritățile statului că acea persoană corespunde statutului de bonă”.
Adela Popovici, manager al unei agenții de recrutare a bonelor: „O bonă calificată, conform legii, trebuie să aibă fie studii pedagogice în doemniul social, fie să aibă calificare medicală. Sau există cursurile de bone, cele de trei luni”.
Un curs particular durează, în medie, trei luni și costă până în 1.600 de lei. Pe la același prag se află și salariul cerut pentru un asemenea rol.
Diana Tcaciuc, administrator al unei agenții de bone: „Statul român ar putea să ajute și bonele în plata acelui curs, sau cel puțin parțial”.
Tinerele mame spun însă că sunt mai interesate de comunicarea cu bebelușul. Hârtiile contează prea puțin.
Mamă: „Am căutat în 2015, că trebuia să încep serviciul, pentru Emma, a stat câteva zile și fetița nu a acceptat. Trebuie să-ți placă cum se comportă cu copilul”.
Iar efortul de a identifica persoana potrivită este, uneori, copleșitor.
Mamă: „Merg prin cunoscuți și recomandări. Au fost mai multe încercări”.
Reporter: „Cât a durat până să găsiți?”
Mamă: „Vreo trei luni”.
Unele primării acordă deja sprijinul financiar.
Petrică Pațilea, purtător de cuvânt al primăriei Galați: „Persoanele care doresc să primească acest sprijin urmează a se adresa Direcției de Asistență Socială a primăriei municipiului Galați”.
Anul trecut, agențiile pentru ocuparea forței de muncă din toată țara au acordat certificate pentru numai 60 de bone. Dincolo de acreditările venite și din mediul privat, mai există o problemă: cele mai multe doamne își iau documentele și pleacă în străinătate, unde salariile sunt mai bune.