Doar 1/4 dintre copiii cu malformatii la inima pot fi tratati in Romania
Pentru restul, parintii fac eforturi supraomenesti ca sa le gaseasca vindecarea peste granita. Drama acestor oameni este adancita si de sistem. Cei mai multi nu au bani, statul nu-i ajuta si ii forteaza sa-si priveasca pruncii cum se sting.
Datorita campaniei "Sansa la viata, sansa la noi amintiri", se poate deschide inca o sectie de cardio-chirurgie pediatrica, la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti.
La 1 septembrie, Stefanut a implinit 10 luni. Cu putin ajutor poate merge in picioare, i-au iesit deja trei dinti, rade si plange, ca orice copilas dragalas. Ca sa ajunga pana aici a suferit insa o operatie pe cord, dupa ce, in cea de-a saptea zi de viata, parintii au aflat ca are transpozitie de vase mari.
Adica sangele nu ajungea in organism lui oxigenat, pentru ca venele baiatului erau inversate. Fara o interventie rapida nu ar fi rezistat nici macar o luna. Pentru ca in Romania nu exista aparatura necesara, parintii s-au luptat sa il duca in Germania.
Din sase in sase luni, Stefan trebuie sa se intoarca in Germania pentru control. Asta din cauza faptului ca in Romania exista un singur centru in care se pot opera copiii cu probleme cardiace.
Doar 300 de nou-nascuti primesc la Targu Mures o speranta, din cei 1200 care se nasc an de an cu malformatii la inima.
Bolile cardiovasculare sunt cele mai intalnite malformatii la bebelusi. Cei mai multi au nevoie de ajutor de urgenta. Daca nu sunt operati repede, jumatate dintre ei se sting.