Isteria moastelor continua. Sfantul Mina face furori printre pagubiti
20.000 de suflete au pornit intr-un nou pelerinaj ortodox. In Capitala, credinciosii au facut noapte alba si au luat de la capat o coada de doi kilometri, ca sa ajunga la moastele Sfantului Mina, ocrotitorul hotilor, dar si al celor inselati.
Unii au fost jefuiti, altii pacaliti de escroci. Dar cei mai multi au facut, pur si simplu, o traditie din pelerinajul la ramasitele sfintilor.
Moastele mucenicului Mina, patronul celor pagubiti, nu stau pe altar decat o noapte si o zi. Imbracati bine, oamenii s-au asezat la coada de la miezul noptii.
In trei ore, pelerinii au parcurs o coada de doi kilometri, dar si-au spus ruga in cateva secunde, presati de valul de oameni format in spate.
Aceeasi graba si la hrana impartita la praznic. Nici la Galati, credinciosii n-au vrut sa rateze pomana Sfantului Mina. Sunt insa scene repetate, ca prin traditie, la toate pelerinajele.
La Sfanta Parascheva, la Iasi, un milion de oameni au finantat mici afaceri crestine. Negustorii au fost insa liberi sa nu returneze spre Domnul nici un leu din profit.
La Sfantul Dumitru, in schimb, au fost un milion doua sute de mii de pelerini si opt sute de vanzatori cu acte. Arhiepiscopia a dat aprobari de comert contra donatii in valoare de 80.000 de lei noi. Banii ajung la preoti care slujesc in spitale, dar si la cazuri sociale.
Ziua de 11 noiembrie este cunoscuta in popor sub numele de "Sarbatoarea Talharilor". Hotii se roaga sa nu mai cada in pacatul hotiei, iar pagubasii ii cer ajutorul Sfantului Mina, tocmai ca sa fie prinsi toti cei care fura.
Vezi aici portret: "...si cu sufletu-n rai"