Din 2010 nu putem vinde sau inchiria locuinta fara certificat energetic
Pe langa contract, notarul va cere si acest document care precizeaza cit de calduroasa sau de friguroasa este locuinta.
Decizia a fost luata de Guvern, care anunta ca oamenii pot obtine certificatul chiar daca blocul in care stau nu a fost re-abilitat termic. Decizia se va aplica, din 2010.
Din 2010, nimeni nu va mai putea vinde sau inchiria apartamentul fara hartia care arata in ce stare este constructia din punct de vedere termic si electric.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit normelor europene, locuinta, la fel ca frigiderul sau masina de spalat, trebuie sa aiba certificat energetic. In document se va arata in ce clasa energetica se incadreaza constructie, de la A la G.
"Nota" va fi data in functie de starea izolatiei termice, a ventilatiei si a instalatiilor. "A" indica un consum ideal de energie termica, iar la extrema cealalta" G" arata un consum extrem de mare specific halelor industriale vechi.
Certificatele energetice se vor obtine de la primarii, printr-o solicitare in care se descrie starea locuintei. El va dicta insa si preturile locuintelor.
De pierdut vor avea constructiile vechi care se incadreaza in clasa energetica D sau C, adica destul de scumpe la intretinere. Cine nu va dori sa piarda va trebui sa investeasca atat in termopane si centrale termice, cat si in instalatii economice.
Conducatorii institutiilor publice vor fi obligati de la anul sa obtina certificate energetice si sa le afiseze la vedere. In caz contrar, risca amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei.