Diguri cu iz de furt: licitatii trucate si contracte umflate de 70 de ori
Asa arata eforturile depuse de autoritati pentru a scapa de cosmarul inundatiilor. Lucrarile se prezinta de mantuiala pe cele mai multe santiere, desi firmele de constructii au incasat deja sute de milioane de euro.
Cum umfli un contract cu statul de 23 de ori? Luam exemplul digului de pe malul raului Jijia.
Pornit de la 880.000 de lei si o lungime de 1,47 kilometri, a ajuns doar pe hartie la 38 de kilometri si 18 milioane de lei, pentru ca in realitate mai are de asteptat patru ani pana la finalizare. Acolo inundatiile au facut prapad si in 2005 si in 2008. Putin mai au apele pana sa dea pe dinafara si anul acesta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce fac autoritatile? Stau in birou si fac proiecte, spun localnicii care se tem de viituri.
Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Ape Prut, Dan Buruiana, dupa inundatiile trecute, digul actual a fost afectat serios, astfel incat este "imperios necesara aceasta investitie, durata contractului fiind de 48 de luni".
Furtul din banii publici pentru digurile invizibile devine cu greu o afacere penala. Unii fura, altii se caznesc sa ii prinda. Intre timp tara se inunda de fiecare data cand vrea vremea, desi cheltuim pe foi sute de milioane de euro pentru diguri.
O lege care priveste siguranta digurilor zace de jumatate de an in Parlament. Deputatii au plecat in vacanta si au amanat dezbaterea pentru toamna.