Diguri cu iz de furt: licitatii trucate si contracte umflate de 70 de ori

Ultima actualizare: 09-10-2012 23:58

Asa arata eforturile depuse de autoritati pentru a scapa de cosmarul inundatiilor. Lucrarile se prezinta de mantuiala pe cele mai multe santiere, desi firmele de constructii au incasat deja sute de milioane de euro.

Cum umfli un contract cu statul de 23 de ori? Luam exemplul digului de pe malul raului Jijia.

Pornit de la 880.000 de lei si o lungime de 1,47 kilometri, a ajuns doar pe hartie la 38 de kilometri si 18 milioane de lei, pentru ca in realitate mai are de asteptat patru ani pana la finalizare. Acolo inundatiile au facut prapad si in 2005 si in 2008. Putin mai au apele pana sa dea pe dinafara si anul acesta.

Ce fac autoritatile? Stau in birou si fac proiecte, spun localnicii care se tem de viituri.

Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Ape Prut, Dan Buruiana, dupa inundatiile trecute, digul actual a fost afectat serios, astfel incat este "imperios necesara aceasta investitie, durata contractului fiind de 48 de luni".

Lucru de mantuiala. Asa vad oamenii si digul construit pe Paraul Crevedia care ar fi trebuit sa protejeze mai multe sate din muntii Retezat. 852.000 de euro au plecat de la buget fara respectarea procedurilor de achizitie, potrivit unui raport. Din acelasi document reiese ca majoritatea contractelor sunt facute fara prezentare, cu un singur ofertant, apoi sunt pur si simplu umflate.

Furtul din banii publici pentru digurile invizibile devine cu greu o afacere penala. Unii fura, altii se caznesc sa ii prinda. Intre timp tara se inunda de fiecare data cand vrea vremea, desi cheltuim pe foi sute de milioane de euro pentru diguri.

O lege care priveste siguranta digurilor zace de jumatate de an in Parlament. Deputatii au plecat in vacanta si au amanat dezbaterea pentru toamna. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO