DIFERENTELE de pret pentru GIGACALORIE. Cum platesc romanii mai mult in functie de zona
Toti bucurestenii vor beneficia, la iarna, de subventie pentru plata energiei termice de la RADET, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii municipalitatii.
BUCURESTI
Primaria Municipiului Bucuresti acorda, si anul acesta, subventia pentru plata energiei termice catre RADET. Astfel, pentru plata subventiei pentru energia termica, Primaria Capitalei are prevazuta in buget, pentru anul 2012, suma de 590 de milioane de lei", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Primaria Capitalei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anul trecut, municipalitatea a alocat pentru subventiile la plata energiei termice 561,45 milioane lei. In 2010, subventiile alocate de primarie au totalizat 343 milioane lei, iar in 2009, aproximativ 357 milioane lei, potrivit sursei citate.
In acelasi comunicat se mentioneaza si ca, intrucat Primaria Capitalei "este interesata ca anumite categorii sociale sa poata beneficia in mod echitabil de aceasta subventie, in ultima perioada au existat o serie de variante de optimizare, printre care si acordarea subventiei, direct catre populatie, in functie de venituri".
Subventia reprezinta diferenta dintre costul de productie a gigacaloriei, 328 de lei, si pretul care ajunge la bucuresteni - 169,88 lei, precizeaza municipalitatea.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, la Comisia de Industrii din Camera, ca nu mai poate face cu subventia si ca a cerut o lista de la ANAF cu veniturile bucurestenilor, astfel incat cei cu venituri peste 2.500 de lei pe cap de familie sa plateasca 328 de lei gigacaloria.
Pretul gigacaloriei platit de catre populatie difera foarte mult in orase, astfel ca daca la Arad va fi in jur de 280 de lei, iar la Oradea de circa 235 de lei, la Petrosani, Brasov sau Zalau locuitorii vor plati sume cuprinse intre 136 de lei si 170 de lei pentru gigacalorie.
ARAD
La Arad, municipalitatea ar urma sa subventioneze pretul caldurii furnizate populatiei in aceasta iarna, insa autoritatile nu au decis deocamdata cu cat va fi mai mic pretul gigacaloriei fata de costul de productie.
Primarul Gheorghe Falca declara ca bugetul local ar permite acordarea unei subventii generalizate de 20-30 de lei la pretul caldurii, astfel ca populatia sa nu mai plateasca pretul intreg de 307,4 lei, cum s-a intamplat in iarna trecuta.
Edilul spune ca cel mai probabil se va stabilit un pret pentru populatie in jurul sumei de 280 de lei, insa suma exacta va fi anuntata dupa ce se finalizeaza analizele in cadrul primariei, urmand ca propunerea sa fie supusa aprobarii consilierilor locali.
Daca pretul va fi stabilit la 280 de lei, factura aradenilor la caldura ar urma sa fie mai mica cu noua procente fata de iarna trecuta.
Indiferent de valoarea subventiei, Falca spune ca municipalitatea va mentine si ajutoarele acordate incepand din iarna trecuta persoanelor singure sau familiilor cu un venit lunar mai mic de 1.300 de lei pe membru de familie.
In urma discutiilor dintre Primarie si CET, aflata sub autoritatea Consiliului Local Arad, s-a ajuns la concluzia ca in acest an nu va creste costul de productie a energiei termice.
BRASOV
La Brasov, pretul gigacaloriei livrate populatiei va ramane neschimbat in aceasta iarna, la nivelul valorii de anul trecut, de 171 de lei, diferenta pana la pretul de productie urmand sa fie acoperita prin subventii de la bugetul local, sustin autoritatile.
"Pretul gigacaloriei va ramane acelasi si nu se modifica cu niciun ban. Va ramane la pretul de 171 de lei. Sunt investitii care se fac acum la sistemul centralizat de termoficare a municipiului, intr-un parteneriat cu compania Bepco, care va suporta o parte din eventualele pierderi", a spus viceprimarul din Brasov Razvan Popa.
In ceea ce priveste subventiile pentru caldura, viceprimarul a spus ca exista resurse la bugetul local atat pentru subventia la pretul gigacaloriei, cat si pentru ajutoarele pentru caldura pentru familiile cu venituri mici.
Anul trecut, la Brasov au fost circa 9.000 de familii care au beneficiat de ajutor pentru caldura de la Primarie, insa anul acesta nu a inceput inca depunerea de cereri pentru ajutoare, aceasta fiind programata pentru a doua jumatate a lunii octombrie.
In bugetul pe anul 2012, subventia de la bugetul local pentru incalzire este de 13,37 de milioane de lei, fata de 2011, cand din bugetul local s-au platit 10,87 de milioane de lei.
SC Tetkron SRL asigura, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, serviciul de producere (in centralele de cvartal), transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat in municipiul Brasov, sarcini preluate de la CET Brasov. Primii pasi in reabilitarea sistemului centralizat de termoficare a municipiului au fost facuti in 2009, cand compania austriaca Kelag Warme Gmbh a initiat proiectul Eco Heat, in parteneriat cu Primaria Brasov. Ulterior, proiectul a fost preluat si dezvoltat de compania brasoveana Bepco, in timp ce Tektron este firma care se va ocupa de distributia agentului termic, firma al carei actionar unic este Consiliul Local Brasov.
La Brasov, in lunile de iarna, ianuarie - februarie 2012, factura la incalzire pentru o garsoniera a fost, in medie, de 119 lei, pentru un apartament cu doua camere de 238 de lei, la trei camere - 297 de lei, iar la 4 camere - 377 de lei. In cazul blocurilor reabilitate termic, factura a fost cu circa 30 la suta mai mica.
In municipiul Brasov, la sistemul centralizat de termoficare au ramas racordate aproximativ 12.000 de apartamente, fata de 80.000 cate erau in anul 1990.
ORADEA
La Oradea, reprezentantii municipalitatii afirma ca nu iau in calcul majorarea pretului gigacaloriei intrucat termocentrala societatii Electrocentrale functioneaza pe carbune, fapt pentru care impactul asupra pretului de productie va fi relativ redus.
Astfel, oradenii vor plati la iarna tot 235 de lei pe gigacalorie, la fel ca in sezonul rece precedent.
"Deocamdata municipalitatea nu ia in calcul varianta majorarii pretului la gigcalorie", a declarat viceprimarul Ovidiu Muresan.
Reprezentantii municipalitatii sustin ca societatea Electrocentrale, furnizorul de energie termica al municipiului Oradea, nici nu ar putea sa ceara scumpirea incalzirii.
"In primul rand, cazanele societatii Electrocentrale functioneaza pe carbune, nu pe gaz, asa ca impactul asupra pretului de productie nu va fi la fel de mare ca in alte orase. In al doilea rand, societatea de termoficare a ramas fara licenta de operare pe serviciile de transport si distributie asa ca nu poate modifica actualele tarife", a declarat directorul economic al Primariei Oradea, Eduard Florea.
Florea a afirmat ca, la fel ca iarna trecuta, municipalitatea va subventiona de la bugetul local diferenta intre pretul de productie, de 266 de lei pe gigacalorie, si suma de 235 de lei, cat plateste populatia. Municipalitatea se asteapta ca suma alocata pentru acoperirea subventiei sa se ridice la circa 12 milioane de lei in acest an, suma care a si fost rezervata in bugetul local.
Iarna trecuta, oradenii au platit, in medie, pe luna, 214 lei pentru incalzirea unei garsoniere, 320 de lei pentru un apartament cu doua camere, respectiv 414 lei pentru unul cu trei camere.
PETROSANI
La Petrosani, Primaria va subventiona si in acest an pretul gigacaloriei in cazul apartamentelor racordate la sistemul centralizat de incalzire, dar va acorda si ajutoare pentru cei care incalzesc locuintele cu combustibili solizi sau cu gaze.
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca nu vor exista probleme cu incalzirea locuintelor.
"Vom sustine si in aceasta iarna, prin subventie, facturile la incalzire pentru cei racordati la sistemul centralizat. Subventia va fi acordata tuturor celor care se incalzesc cu agent termic in sistem centralizat si nu exista un barem in functie de venit", a spus Tiberiu Iacob-Ridzi.
Potrivit acestuia, la sistemul de termoficare din Petrosani sunt racordate aproximativ 2.500 de apartamente, iar Primaria a suportat, iarna trecuta, 42,86 la suta din costul gigacaloriei, astfel ca populatia a platit aproximativ 136 de lei pe gigacalorie.
Valoarea subventiei ar putea fi aceeasi si in acest sezon rece, intrucat furnizorul de agent termic nu poate majora pretul gigacaloriei fara a exista o decizie in acest sens de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Cresterea pretului la gaze naturale cu siguranta afecteaza costurile de productie. Insa pretul la agentul termic este reglementat de ANRE. Iarna trecuta am vandut gigacaloria cu aproximativ 152 de lei, la care s-a adaugat pretul de distributie", a declarat Doru Visan, directorul Electrocentrale Paroseni, furnizorul de agent termic din Valea Jiului.
In medie, in luna ianuarie a acestui an, pentru o garsoniera din Petrosani racordata la sistemul de termoficare factura la incalzire a fost de 170 de lei, cea pentru un apartament de doua camere 284 de lei, iar pentru cele cu trei camere 330 de lei.
ZALAU
La Zalau, pretul gigacaloriei nu a fost modificat, pentru aceasta iarna, insa conducerea furnizorului de energie termica sustine ca tarifele ar putea fi majorate in lunile urmatoare daca CL va aproba acest lucru.
Uzina Electrica Zalau deserveste, in prezent, doar aproximativ 500 de abonati casnici si 40 de agenti economici si institutii publice, insa in perioada urmatoare va prelua alte aproximativ 600 de locuinte, care, pana in acest an, au fost deservite de RFV Distriterm din Ungaria, care insa a renuntat la contractul incheiat cu Consiliul Local Zalau.
Directorul SC Uzina Electrica SA Zalau, Viorel Marian, a declarat ca Uzina va intra in sezonul rece 2012 - 2013 cu tarifele din iarna trecuta, de 431,5 lei pentru o gigacalorie (fara TVA) pentru agentii economici si de 170 de lei gigacaloria (TVA inclus) pentru abonatii casnici, dar ca se ia in considerare majorarea tarifelor, in lunile urmatoare.
"Tariful pentru abonatii casnici este mai mic pentru ca Uzina Electrica primeste subventie de la Consiliul Local Zalau. Daca mentinem aceleasi tarife de iarna trecuta, facturile nu vor creste. Problema este ca aceste tarife sunt in pierdere, intrucat noi le mentinem la aceleasi valori, in timp ce pretul gazelor si al curentului au tot crescut. E posibil sa majoram tarifele in lunile urmatoare, daca CL va aproba acest lucru", a declarat Viorel Marian.
El a sustinut ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste asigurarea combustibilului necesar functionarii Uzinei Electrice, intrucat aceasta nu are nicio factura cu scadenta depasita, cum este cazul altor CET-uri din tara.
Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, a declarat, la randul sau, ca administratia municipala nu va intampina dificultati in asigurarea subventiei catre Uzina Electrica, in sezonul rece care urmeaza.
"Primaria Zalau are fonduri pentru asigurarea subventiei catre Uzina Electrica, nu vom avea dificultati legat de acest lucru. Pentru abonatii casnici, pretul total al unei gigacalorii este de 536,97 de lei, din care 170 de lei/gigacalorie este valoarea de facturare catre populatie, iar diferenta, 366,97 de lei/gigacalorie, reprezinta valoarea subventiei din bugetul local", a declarat Manuela Ghiurutan.
PLOIESTI
Locuitorii din Ploiesti ale caror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire nu vor plati mai mult pentru agentul termic, operatorul de termoficare nesolicitand Consiliului Local majorarea tarifului pentru gigacalorie, iar Primaria mentinand subventia la fel ca anul trecut.
La Ploiesti, pretul de productie al gigacaloriei este de 244,33 lei, iar populatia plateste pretul subventionat de catre Consiliul Local, respectiv 160 lei pentru o gigacalorie.
Pentru ploiestenii ale caror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire, sistem operat de firma Dalkia Termo Prahova, este putin probabil ca pretul la agentul termic sa fie majorat in aceasta iarna, in conditiile in care operatorul de termoficare nu a solicitat majorarea tarifului, iar reprezentantii Primariei spun ca nu vor elimina subventia.