Dezlegarea la peste, prilej de pescuit pe baltile din jurul Capitalei. 7 din 10 romani tin macar o saptamana de post

Ultima actualizare: 14-04-2014 00:13

Cu doua zile inainte de sarbatoarea Floriilor, pescarii amatori s-au adunat pe baltile din jurul Capitalei si au incercat sa scoata din apa captura perfecta pentru dezlegarea la peste.

Unii au pescuit zeci de kilograme si au mancat o plachie de crap la cherhanalele de langa lac. In schimb, cei care n-au prins nimic s-au indreptat, resemnati, catre piete.

Doi pescari amatori au instalat lansete si au armat mulinetele pe malul baltii Tancabesti apoi au inceput sa viseze la un platou cu pesti perpeliti prin malai, asteptand... sa muste.

"Au alt gust. Crapii de pe piata sunt mai aposi"

Conform dictionarului pescaresc, prin drill se intelege aducerea pestelui la mal. De data aceasta, a fost un pui de somn cu adevarat norocos.

"De Florii o sa-i dam drumul. Facem din cei mai mari o ciorbita!

Din fericire, i-a urmat rapid un coleg de ecosistem, de peste 2 kilograme.

"Facem o saramura de crap!"

Cine crede ca a manca din ce ai prins in carlig nu este mare sfaraiala... se inseala!

La Moara Vlasiei si Belciugatele, la fel ca la Tancabesti a aparut, langa balti, o salba de cherhanale. Bucatarii prepara de toate- de la gratar la sarmale- din pestele prins de vizitatori.

"Pregatesc o zacusca de peste acum, de Florii, ca toata lumea se pregateste, mai ales cei care tin post. Un crap prajit, dincolo o rulada de peste", spune Marian Dragan, bucatar.

"Merita, e o incununare a efortului tau ca pescar! Vezi ca ce ai prins se realizeaza. Una e sa mananci un peste proaspat si alta e sa mananci unul care s-a plimbat prin toate pietele!", spune si un pescar.

Taxa pentru oaza de liniste si peste a baltii costa intre 80 si 100 de lei pe zi. Si, in functie de norocul, indemanarea si cat de dispus este perscarul sa... exagereze... poate scoate din apa intre 0 si 30 de kilograme de peste. Nu poate duce toata cantitatea acasa. In schimb, cine vine la piata cu plasa goala si portofelul plin are o singura limita: rabdarea!

7 din 10 romani tin macar o saptamana postul cel mare. In cele 3 zile de dezlegare la peste se vand cantitati de trei ori mai mari, fata de restul anului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO