In urma cu un secol erau vestite, acum au ajuns in paragina. Primar: "Pentru ca nu am dorit sa trec la alt partid"
Vestite in secolul trecut, Baile Balneare Beltiug din Satu Mare zac in nepasare si ruina. In 1986, statiunea a fost demolata pentru a fi reconstruita, dar acest lucru nu s-a mai intamplat, desi autoritatile au obtinut de cateva ori finantare.
Acum, oficialii si cativa investitori spre sa termine cladirile incepute.
Cladirile parasite de peste 20 de ani sunt martori ai incompetentei si neputintei autoritatilor din Beltiug.
Cineva a scris pe un panou "cainii musca!", langa un caine imbatranit si el in lantul de un metru in care sta legat. De la biroul sau, paznicul pare si el deznadajduit.
Localitatea sta pe o mina de aur: izvoare de ape minerale.
Paznic: "Asta ii buna si pentru ficat, pentru stomac e buna, daca o bei. Ceva oameni mari au zis ca e buna de baut!"
Apele tamaduitoare au devenit cunoscute inca din 1736, cand s-a infiintat statiunea, dupa colonizarea svabilor - etnici germani proveniti din zona numita astazi Bavaria.
Statiunea din Beltiug a functionat pana in 1986, cand comunistii au demolat cladirile, ca sa le refaca, dar n-au mai apucat.
Zece ani mai tarziu s-au alocat bani de la Guvern pentru un hotel de 86 locuri de cazare si un bazin in aer liber de 700 de metri patrati. Dupa un an, finantarea s-a oprit si totul a ramas in paragina.
In 2003 printr-un proiect PHARE de 4 milioane de euro s-au asfaltat drumurile si s-a ridicat o statie de epurare. Apoi lucrarile s-au oprit.
Bartok-Gurzau Ioan, primar Beltiug: "In 2011 s-a semnat un contract cu CJ pentru finalizarea statiunii, din pacate lucrurile au tergiversat si suntem in faza in care de atunci nu s-a intamplat nimic.
Primii bani au fost alocati dupa alegerie locale, dar banii au fost retrasi, si in 2014 s-a alocat o alta suma, dar inainte de alergeile prezidentiale s-a retras suma, fiindca eu nu am dorit sa trec la alt partid. Nu a fost vointa politica. "
Nemultumiti, localnicii se plang ca nu au nici macar apa curenta, canalizare ori gaze naturale.
Localnic: "Apa de la fantana o luam. Ca nu mai sunt tevile."
Localnic german: "Canalizare nu avem si avem tevile de apa bagate insa nu functioneaza ca s-a stricat ceva la bazin si acum se cearta cine e de vina."
Omul a povestit si de trecutul glorios al statiunii.
Localnic german: "Eu cu nevasta am fost ultima data la bai in urma cu 30 ani si dupa s-a terminat. Noi suntem plecati in Germania si acum suntem in concediu. A trecut timpul si ei n-au facut nimic. S-au investit bani, s-au folosit mult baile, bunicii nostri au fost tratati si au avut unde sa iasa din sat".
Potrivit unor analize, apa de la Beltiug este indicata in afectiuni reumatismale, articulare, degenerative si ginecologice. Autoritatile sustin ca vor incerca sa termine lucrarile cu fonduri europene. Dar n-au spus si cand.