Deși românii sunt mari consumatori de fasole, peste 80% este importată
Românii sunt mari consumatori de fasole și ciolan, dar nu şi producători.
Culmea este că iahnia cu carne de porc, nelipsită de la sărbătoarea de Ziua Națională, provine în mare parte din import.
Peste 80% din fasolea care ajunge în România o cumpărăm în special din Africa și America. Nici la carnea de porc nu stăm mai bine. Fermele noastre asigura puţin peste jumătate din cât consumă românii.
Oriunde se pregăteşte fasole cu ciolan afumat, românii se aşează la coadă să o mănânce. Dar nu se înghesuie nimeni să producă ingredientele. Aproape toată fasolea pe care o cumpărăm e adusă de pe alte continente.
Am vrut să verificăm de unde provine fasolea pe care o găsim în hipermarketuri. Iată care este situaţia. Am găsit sortimente din Egipt, Etiopia, Sua, Argentina, Canada, Polonia şi Ucraina. Nici măcar un bob din România. De altfel, cifrele sunt clare, în 2016 România a importat fasole în valoare de 21 de milioane de euro.
Prin comparaţie, în 2010 importam de 11 milioane de euro, iar imediat după revoluţie, în 1991 cumpărăm în valoare de numai 39 de mii de euro.
În Timiş, nu mai exista niciun cultivator de fasole în masă. Doar gospodarii mai pun în grădina pentru consum propriu sau pentru a vinde câteva kilograme la piaţă.
Ionică Prohab - şef serviciu, Direcţia Agricolă Timiş: "Cultura de fasole boabe, în judeţul Timiş, nu depăşeşte 300 de hectare şi de ce această suprafaţă. Nu se cultivă decât în gospodăriile populaţiei, sunt suprafeţe mici. Nu avem nici unităţi care să se ocupe de legumicultură".
Camelia - legumicultor: "E greu de muncit cu ea. E foarte greu de muncit, că dacă e din aia pitică, aia trebuie să ai maşină s-o culegi, aşa o culegi, o smulgi, o ciuguleşti păstaie cu păstaie, de aia nu se pune"
În schimb, vecinii din Ungaria cultiva fasole pe suprafeţe mari, au investit în utilaje mari şi exporta în toată Europa.
Rozalia Ciama - vânzător: "Ei acolo se ocupă cu pământul, dacă îi vedeţi şi treceţi prin Mako, îi fasole."
La noi, agricultorii din Constantă, de pildă, spun că de trei ani nu mai pot concura cu importurile.
Petrică Mihai, preşedinte Asociaţie Agricola: "Vin importuri masive din Maroc şi vin cu preţuri foarte mici. Vă spun că intră în ţară şi cu 2 lei kg de fasole şi atunci nu poţi să-i mai combaţi".
Reporter: "Cu cât ar trebui să vândă un producător roman"
Petrică Mihai: "Minim 4,5 lei per kg. Dacă nu scoţi aceşti bani, eşti în faliment".
Dacă fasolea e din import, de ce n-ar fi şi carnea? Fermieri noştri pot asigura numai 55% din carnea de porc pe care o consumă romanii. Completăm lista de ciolane, cârnaţi şi friptura, de la maghiari, polonezi şi nemţi.
Sorin Minea, Romalimenta: "Ungurii au dorit creşterea porcului şi au crescut foarte bine pt că au făcut două lucruri. În loc să vorbească despre porc, au dat o reducere a TVA-ului la 5% la carnea de porc şi au avut un program de creştere a numărului de porcine. Nu subvenţiile sunt cele care măresc, ci facilităţile fiscale."
În plus, peste un milion de purcei care cresc în fermele noastre provin tot din alte ţări europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, romani, import, ferme, carne de porc, fasole, legumicultori, ciolan, cultivatori,
Dată publicare:
09-02-2018 17:55