Meniurile preferate de turiștii de la munte. Șnițelul, la preț de 45 de lei. FOTO
Ciorba de fasole, şniţelul şi papanaşii sunt cele mai comandate mâncăruri de turiştii aflaţi în aceste zile la munte.
De obicei, le consuma la cină şi pentru o masă plătesc în jur de 50 de lei de persoană. Cei mai mulţi înlocuiesc masa de prânz cu un sandwich luat pe pârtie, după ce îşi fac plinul cu micul dejun, inclus în preţul cazării. Felurile tradiţionale cu multă carne sunt foarte căutate chiar şi în restaurantele cu pretenţii.
Într-un restaurant de la baza pârtiei din Predeal, se vând zilnic 25 de litri de ciorbă. Specialitatea casei este cea de fasole cu afumătura în coşuleţ de pâine, dar turiştii comandă şi de legume, pui sau văcuţă. Preţurile variază între 8 şi 15 lei. Smântâna şi ardeiul se plătesc, ca mai peste tot, separat. Aşa se adaugă la nota de plată încă 3 lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turistă: "Soţul cu ciorbiţa de burtă, nepoţica mea cu papanaşi, eu sunt mai mult pe legume, o salată la dietă, după sărbători acum.”
Aşadar, pentru această familie masa nu costă mai mult de 50 lei. Pentru alți 6 turişti în schimb, ajunge la 400 de lei. Bărbaţii preferă meniuri întregi, cu carne, iar femeile, mâncăruri mai uşoare sau direct desert.
În Poiana Braşov, preţurile pentru aceleaşi meniuri sunt mai mari cu 10-15 la sută. La hotelurile de lux, unde chefii gătesc chiar şi 80 de feluri de preparate, turiştii au aceleaşi preferinţe tradiţionale. Şniţelul, care costă 45 de lei, e în top. Ce-i drept, porţia e cât toată farfuria.
Aşa că nu e de mirare că unii preferă să sară peste prânz ori să ia ceva rapid la baza pârtiei.
Turist: "Să ştiţi că am cam sărit prânzul în ultima vreme, că micul dejun a fost destul de consistent, dar dacă mergem, luăm o ciorbă pe aici prin staţiune. Pentru cină, preferăm să mergem în Braşov."
Pe pârtie, tinerii cer constant pizza.
Cristian Mărgărit, manager restaurant: "Pe primul loc preferă ciorbele şi supele, iar pe locul, doi finger food-ul, adică pizza, ceva foarte foarte repede, că pleacă telecabina şi toţi sunt stresaţi."
Pe Valea Prahovei, hotelierii au încercat să ofere servicii all inclusiv, dar au abandonat ideea, pentru că nu au avut prea mare succes.