Romania incearca sa-si refaca rezervele pentru cazuri de calamitate. Descoperire ingrijoratoare intr-un obiectiv strategic
Un nou cutremur de 4,1 pe scara Richter a avut loc, miercuri, in zona Vrancea. Specialistii ne linistesc si spun ca, deocamdata, asistam la o activitate seismica normala.
Chiar si asa autoritatile iau masuri. Ministerul Sanatatii si cel al Internelor incearca sa refaca rezerva nationala de medicamente, si materiale sanitare. Mai ales ca exista un Oficiu Central de Stocare, unde ar trebui sa existe tot soiul de materiale utile in caz de calamitate.
Chiar daca este un obiectiv strategic, care ar trebui pazit ca atare, oricine poate trece de poarta Oficiului Central de Stocare din Bucuresti. Aici, cativa angajati gestioneaza cladirile, mai mult goale, in care ar trebui sa fie depozitate materiale medicale pentru situatii de urgenta.
Acum, in depozitul strategic, unele dintre putinele lucruri ramase sunt dispozitive medicale si truse chirurgicale care vor fi distribuite catre spitale pentru ca ies curand din garantie.
Nu ni se permite accesul in interior, insa nici nu ar fi mult de filmat. Cateva carucioare, carje, galeti, corturi, pense si clesti pentru uz medical amintesc de ceea ce era odata Depozitul Strategic pentru Situatii de Urgenta.
Potrivit legislatiei, in rezerva Ministerului Sanatatii ar trebuie sa existe stocuri cu medicamente, vaccinuri, dezinfectante, anestezice, dispozitive medicale si alte materiale specifice. Acestea ar trebui reinnoite o data la zece luni.
Oficiul are cinci astfel de depozite in intreaga tara si toate ar trebui sa fie pline.
Situatia din prezent poate fi pusa pe seama reorganizarii acestui oficiu, la care participa doua ministere - cel al Sanatatii si cel de Interne.
Oficiul pentru Situatii de Urgenta a fost infiintat in anul 1953, iar rezervele au fost folosite pana acum in cazul calamitatilor naturale, inclusiv la cutremurul din 1977.