Degustătorul de cafea și stilistul în extensii gene, pe lista oficială a noilor meserii din România. Ce ocupații au dispărut
Noi meserii au fost incluse în nomenclatorul profesiilor din România, anunță Ministerul Muncii. De la barista degustător de cafea la expert în securitate cibernetică, toate sunt calificări noi, care lipseau din clasificarea ocupațiilor din ultimii ani.
Totodată, 62 de meserii, care nu mai sunt practicate, au fost retrase.
Barista: ”Secretul unui cafele perfecte este experiența, cu cât lucrezi mai mult, cu atât afli mai multe lucruri despre cafea”.
Un adevărat artist în prepararea cafelei, Remus practică meseria de barista de câțiva ani. Însă, în contractul său de muncă scria până acum ”barman”.
Odată cu introducerea profesiei sale în nomenclatorul profesiilor din România, munca sa va fi de acum recunoscută și în străinătate.
Remus Tomuș, barista: ”Vor fi tot mai multe concursuri la care pot să mă înscriu. Vor fi foarte mulți oameni care vor încerca și ei”.
Doi ani a durat recunoașterea mai multor meserii din industria cafelei de către Ministerului Muncii.
Laura Roshanian, președintele Artisan Coffee Community: ”Putem ca antreprenori să investim în domeniu și să ne lărgim ca angajator. Putem, de asemenea, să deschidem ușile unei noi ramuri de formare, benefice pentru tineri”.
În total, 65 de meserii au fost incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România, sau mai simplu COR, anunță Ministerul Muncii.
Meseriile de inspector de telegrame și înnodător de mătase naturală au fost scoase
De exemplu, cea de specialist în securitate cibernetică, o meserie din ce în ce mai căutată în toată lumea, muzician jazz și chiar joburi din domeniul frumuseții, cum ar fi stilist extensii gene.
Oana Datki, specialist resurse umane: ”Nu există un alt standard al meseriei respective și, atunci, un liber profesionist, dacă acea meserie nu există în COR, nu poate emite facturi, nu poate face contracte și, evident, nu va putea avea scris în contractul de muncă, în cazul în care este angajat, meseria pe care chiar o practică”.
În același timp, au fost scoase 62 de meserii care nu mai sunt practicate de mult sau au fost înlocuite de roboți, printre care inspectorul de telegrame, înnodător fire de mătase naturală sau telexist.
George Tuță, deputat: ”Prin noua procedură, o dată la 4 ani, ministerul este obligat să facă această analiză, să identifice meseriile care nu mai sunt de actualitate și să le elimine pur și simplu din acest COR”.
Și alte meserii urmează să fie scoase sau introduse în acest nomenclator, pentru a ține pasul cu piața muncii, promit oficialii.