Adio, filatori corzi pentru piane, bine ați venit, operatori metraconiști. Ce meserii dispar și apar în Codul Ocupațiilor
Arhitect de interior, expert în securitate cibernetică sau specialist în robotică și inteligență artificială. Iată câteva dintre meseriile vremurilor noastre care până acum nu se regăseau în Codul Ocupațiilor din România.
Aproape 2.000 de noi calificări vor fi introduse în nomenclatorul meseriilor, în timp ce câteva sute vor fi eliminate, pentru că nu se mai practică.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Arhitect: ”Aici am compartimentat spațiu cu această structură metalică, separând băile de interiorul restaurantului. Am cerut această structură metalică cu rol de jardinieră, în partea de sus am introdus o cuvă în care am introdus partea de jardinière cu flori, noi sperăm în viitor să fie un perete verde”.
Marilena Popa a refăcut de la zero acest restaurant din Capitală. Este arhitectă de interior și deși lucrează în industrie de mai bine de 7 ani, niciodată nu a reușit să se angajeze pe funcția pentru care s-a pregătit.
Marilena Popa: ”În mod normal, ne angajăm găsind o alternativă în Codul ocupațiilor din România, ca designer grafic, conducător arhitect, dar nefiind o ocupație care să fie și pe diplomă”.
Iar acest lucru îi îngreunează de multe ori munca. În industrie, arhitecții vorbesc de așa-numitul ,,drept de semnătură", care le-ar permite în mod normal să facă modificări substanțiale, cum ar fi să renunțe la diferiți pereți ai încăperii și să recompartimenteze spațiile.
Nu toate specializările din IT sunt recunoscute
Ionuț a reprezentat România la mai multe întâlniri organizate în Estonia și Olanda, unde specialiștii europeni discută despre un cadru mai flexibil în ceea ce privește reglementarea profesiilor.
Ionuţ Mândrişcanu, președintele asociațiilor arhitecților din România: ”La nivel european, legislația în domeniul muncii se întreaptă către altă direcție, aceea a liberalizării accesului către toate profesiile, în ideea în care poți să îți exerciți o profesie, nu doar strict urmând o universitate”.
La fel stau lucrurile și în sectorul IT, unde deși este mare nevoie de oameni bine pregătiți, nu toate specializările sunt recunoscute, cum ar fi specialist sau auditor în securitate cibernetică.
Lucian Sâtmărean, programator: ,,Probabil ar fi o clarificare mai bună din punct de vedere legislativ, însă din punct de vedere al muncii pe care o depunem probabil va fi tot la fel. Ca abilități, în primul rând aș zice creativitate, e o muncă foarte creativă. Trebuie să ai gândire logică, abilitatea de a învăța. În domeniul acesta se schimbă tehnologiile foarte mult și atunci trebuie să fi adaptabil”.
Noile meserii din Codul Ocupațiilor din România îi vor ajuta pe cei care lucrează în domeniu să se angajeze pe postul pentru care s-au pregătit și să aibă salarii corespunzătoare.
Tiberiu Dobrescu, președinte al Autorității Naționale pentru Calificări: ”Operator mecatronist, operatorul mecatronist în învățământ preuniversitar, dar ei trebuie încadrați. În învățământul superior ingineri roboți industriali, există specializarea, dar nu există ocupația în COR, în domeniul energiilor regenerabile, în domeniul logisticii, în domeniul inteligenței artificiale”.
În același timp, ministerul va scoate mai multe meserii care nu se mai practică de ani de zile, cum ar fi legător de păr, filator corzi pentru piane sau meșteșugar cenușeritor.