Schimbarea pregatita de Primarie care ar putea distruge sansele Bucurestiului de a deveni capitala Europeana in 2021

Ultimul update: Joi 28 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 25 Ianuarie 2016 22:18
Categorie: Social

Arcub, institutia care coordoneaza candidatura capitalei, risca sa fie transformata de primarie din centru cultural in institutie de spectacole si proiecte.

Practic, echipa care a dus Bucurestiului in faza finala a competitiei ar urma sa fie schimbata, ceea ce ar afecta sansele orasului de a castiga competitia - o spun chiar expertii internationali.

Pe de alta parte, primaria Capitalei sustine ca masura vine sa eficientizeze activitatea Arcub, nu sa o incurce.

Propunerea Primariei Capitalei se refera la schimbarea statutului ARCUB din institutie publica de cultura, de interes local, in institutie de spectacole si proiecte.

Mihaela Paun, directorul Arcub: "Arcubul a avut cateva victorii: a adus Bucurestiul pe lista scurta, a reusit sa faca aceasta minunatie de cladire, a reusit sa faca o serie de evenimente si festivaluri importante si in momentul cand ar trebui sa intram sub aceasta lege si sa respectam strict litera legii, noi devenim poate un teatru. Practic, activitatea Arcubului se restrange"

Barbatul care a ucis un taximetrist pentru ca n-avea bani sa achite cursa, prins dupa 5 ani. Ce a facut in tot acest timp

Alex Ichim, purtator de cuvant al PMB: "Aceasta decizie vine sa eficientizeze activitatea Arcubului. Institutie de spectacole, de proiecte, presupune organizarea atat de spectacole, cat si gestionarea de proiecte multianuale, cum ar fi aceasta competitie pentru Bucuresti - Capitala Culturala."

Candidatura in sine are o miza uriasa: orasul castigator va primi zeci de milioane de euro din banii publici pentru implementarea proiectului si alte zeci de milioane din fonduri europene pentru infrastructura.

Daca propunerea va trece de votul consiliului general, pentru ca vorbim despre reorganizarea unei institutii, conducerea actuala Arcub va fi automat schimbata. Asta inseamna ca echipa care s-a ocupat pana in prezent de proiectul "Bucuresti Capitala Culturala Europeana 2021" nu va mai putea duce la bun sfarsit obiectivul stabilit.

Ceea ce ar periclita decisiv sansele Bucurestiului, spun specialistii si artistii care s-au ocupat de acest proiect.

Trevor Davis, secretar general al proiectului Copenhaga Capitala Culturala: "Orice antrenor de fotbal ar spune: nu trebuie sa schimbi echipa castigatoare si in orasul asta sunt destul de multe echipe pierzatoare pe care ar trebui sa va concentrati. In acest moment, orice schimbare majora in acest proces ar deraia orice sansa a orasului de a castiga aceasta competitie"

Svetlana Carstean, scriitor si curator: "Sunt implicit niste promisiuni acolo, niste angajamente. Avem nevoie de continuitate si de coerenta."

Propunerea va fi supusa votului maine, in Consiliul General, iar mai multi reprezentanti ai lumii culturale si-au anuntat prezenta in fata Primariei pentru a protesta.

Locul unde s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane, ajuns in paragina. Istoria zilei de 24 ianuarie 1859. GALERIE FOTO

Locul unde s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane, ajuns in paragina. Istoria zilei de 24 ianuarie 1859. GALERIE FOTO

dragobete, cluburi, bucuresti, distractie,

Dragobetele, în cluburi. ”Mi-am dus iubita acasă ca să mai agăţ câte ceva"

Dragobete. Orașul în care luminile de la semafoare au fost în formă de inimi

16 ani de închisoare pentru un preot pedofil. Își trata victima „ca pe o jucărie”

Pentru prima dată după 15 ani, structura învățământului liceal se poate schimba

Câți bani a recuperat statul de la Arpi, din cele 1.000 de amenzi date când trăia pe străzi

Industria lânii, pe cale de dispariție în România. Străinii fac haine de mii de euro din ea

case traditionale

Românii care au transformat bijuteriile arhitecturale în afaceri de succes

La doi paşi de Bucureşti, o comună nu are canalizare, deşi ţevile sunt montate. "Trăim ca în Evul Mediu"

Dragobetele "nătâng" de odinioară a devenit un tânăr chipeş, după 1990

Cadourile pe care le oferă românii de Dragobete. Obiectele care au ajuns pe lista neagră

DRAGOBETE, TRADITII si OBICEIURI. Sarbatoarea iubirii la romani e si un simbol al primaverii

Mesajul unui brașovean către un prahovean care a parcat pe patru locuri: ”Bine ai venit în Ardeal!”