Efectul MasterChef intr-o tara ce are mare nevoie de MESERIASI. Un bucatar poate ajunge sa castige si 8.000 de euro/luna
In focurile examenelor au intrat marti si adolescentii de clasa a VIII-a. Este vorba despre acei copii carora parintii le-au explicat ca nu este nicio rusine sa invete temeinic o meserie, la o scoala profesionala.
In Romania, avem mare nevoie de electricieni, instalatori, bucatari si cizmari talentati. Putinii recunoscuti de pe piata castiga si mii de euro lunar. Restul mai mult strica pe ce pun mana.
Desi n-au implinit inca 14 ani, Ana-Maria, Nicoleta si Florentina stiu foarte bine ce vor. Daca isi vor vedea de carte, peste cativa ani ati putea sa le apreciati maiestria in bucatarie. Marti au avut emotii uriase la admiterea in scolile profesionale.
"As vrea sa intru prima. Toata noaptea n-am dormit si de dimineata, cand am plecat, am invatat de la poarta pana aici", marturiseste Ana-Maria.
Nicoleta, in schimb, se vede deja bucatar-sef: "Sa am o bucatarie, un restaurant al meu", viseaza ea.
Sunt 130 de copii si doar 28 de locuri. Am ajuns, asadar, dupa ani de zile in care liceele teoretice si universitatile au scos someri cu diploma, in punctul in care unii s-au trezit si au inteles ca meseria chiar e bratara de aur.
Iata exemplul unui bucatar de top din Bucuresti.
"Este foarte la moda. Este asa cum era meseria de bodyguard dupa anii '90. A crescut foarte tare datorita show-urilor televizate. Pe cat e de frumoasa, pe atat este de grea. Cei care o fac trebuie sa fie constienti ca trebuie sa depuna multe sacrificii", afirma Iosif Stefanescu, maestru bucatar.
Pe aceeasi tema, Chef Florin Dumitrescu a tinut un discurs impresionant in finala MasterChef, vorbind despre cum a plecat in Italia pentru ca meseria de bucatar nu era respectata in Romania.
"MasterChef a schimbat mentalitati si viata bucatarilor din Romania prin sinceritate, dand respect meseriei. In Italia, bucatarul e cam pe acelasi nivel cu primarul", a spus
Sacrificii se fac in toate domeniile. In timp ce un bucatar foarte bun poate castiga 8.000 de euro, cei care se ocupa de coafura-frizerie trec binisor de 4.000 de euro.
Sanda Pascu si-a deschis recent un salon si are deja complicatii: "Clienti sunt. Problema este ca nu sunt meseriasi cum trebuie. Nu stiu de ce. Nu gasesc niciun om care sa practice meseria cu placere", se plange ea.
Sunt semne ca situatia se va schimba, pentru ca este concurenta si la aceasta specializare.
In schimb, la Liceul tehnologic "Alexandru Borza'' din Cluj, cate trei tineri au intrat in cursa pentru un loc la mecanica auto.
"Suntem bucurosi ca putem face o selectie riguroasa pentru aceasta specializare si speram sa obtinem o suplimentare de locuri", declara Rodica Trisca, directoarea liceului.
Unitatile de invatamant profesionale sunt obligate acum sa incheie parteneriate cu firme private pentru practica elevilor.
In acest an scolar, 20.000 de copii au optat pentru invatamantul profesional, de doua ori mai multi fata de acum doi ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: admitere, scoli profesionale, invatamant profesional,
Dată publicare:
10-06-2014 18:28