E mai usor sa inveti o meserie, decat sa ajungi somer de lux. Mesajul lui Mihai Petre pentru noua generatie de elevi
Incep inscrierile in invatamantul profesional, iar scolile mai au doar cateva zile in care sa-si prezinte oferta. Au incheiat deja si parteneriate cu firmele la care viitorii elevi vor merge sa faca practica.
Mihai Petre s-a alaturat unei campanii care promoveaza acest tip de invatamat si inceaca sa-i convinga pe elevi ca este mai bine sa invete o meserie, decat sa fie someri de lux.
La 17 ani, Iulia este maestra in pateuri si cozonaci. A invatat meserie la Colegiul de industrie alimentara Dumitru Motoc din Capitala, unde se specializeaza ca patiser. Cunostintele de aici le-a aplicat deja in brutariile hipermarketurilor in care face practica.
''Acolo avem mai multe aparaturi, invatam mai multe retete. E o meserie foarte frumoasa si in special foarte banoasa'', spune Iulia Bolnavesu.
Totul incepe insa la scoala.
In atelierele scolilor, elevii pun pentru prima data in practica toate cunostintele teoretice. Apoi merg in laboartoarele firmelor partenere, unde invata meserie direct de la viitorii angajatori.
Iulia ia lectii de la patiserul licentiat datorita parteneriatului de practica incheiat intre scoala si un hipermarket. Pe langa bursa lunara de 200 de lei pe care o primesc de la stat, elevii seriosi din invatamantul profesional au si alte beneficii.
Mihaela Florescu, profesoara a liceului Motoc: ''Copiii au lucrat pe perioada vacantei de iarna si au primit bonuri valorice de cumparaturi in cadrul hipermarketului.''
Pentru ca lipsesc meseriasii, de multe ori companiile sunt nevoite sa angajeze absolventi cu studii superioare pentru servicii in care nu sunt neaparat pregatiti.
Mariuca Talpes, reprezentant Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: ''Sunt firme care angajeaza jumatate din oamenii care lucreaza la banda de asamblare cu studii superioare, iar acestia sunt nefericiti nu pentru ca au studii superioare, ci pentru ca sunt nepriceputi la acel job si nu au nici mesteri care sa ii formeze.''
Avem nevoie de sudori, electricieni, croitori sau tamplari. Drept urmare, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a inceput o campanie prin care incearca sa le explice elevilor de clasa a VIII-a care sunt avantajele invatamantului profesional.
Mihai Petre s-a alaturat si el acestei campanii si a mers in scoli sa stea de vorba cu elevii.
''Asa cum nu te duci la un doctor care nu e doctor cu diploma, asa eu cred ca n-ar trebui sa chemi nici un instalator care nu are calificare in domeniu. Cred in lucrul bine facut si cred ca Romania are nevoie de elevi care sa faca scoala profesionala'', a spus Mihai Petre.
Prima etapa a inscrierilor are loc saptamana viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoli profesionale, scoli de meserii, burse scolare,
Dată publicare:
22-05-2014 20:10