De Ziua Copilului, maternitatea din Iași a primit cea mai performantă ambulanță din țară pentru născuții prematur
Statistici îngrijorătoare despre copiii României: 20.000 de bebeluși se nasc prematur, anual, în țara noastră, iar mai mult de jumătate dintre ei nu supraviețuiesc din cauza multiplelor complicații.
Aparatura performantă, vitală în îngrijirea neonatală, face diferență între viață și moarte în astfel de cazuri.
De 1 iunie, Maternitatea Cuza Vodă din Iași a dat în funcțiune cea mai performantă ambulanță de neonatologie pentru transportul prematurilor. Echipamentul medical este unic în țară.
Anastasia și Vladimir sunt doi dintre copiii născuți prematur la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. Au venit pe lume în urmă cu 15 ani, iar acum sunt elevi de nota 10 la un colegiu de prestigiu din oraș.
Anastasia vrea să devina medic, iar lui Vladimir îi place să cânte la tobe. Pentru amândoi, supraviețuirea a fost o luptă pentru fiecare respirație.
Anastasia Cantemir: ”Mi s-a spus că luam câte 10 grame pe zi și a doua zi scădeam 8 grame și am stat mai mult de două luni, astfel că a fost o greutate și pentru tatăl meu și pentru mama mea”.
Vladimir Cantemir: ”Știu, din ce mi-au povestit părinții mei, că atunci când m-am născut au avut oarecum un șoc deoarece îmi povesteau că eram cât o sticlă de jumătate de litru și cu capul cât o minge de tenis, născându-mă prematur a trebuit să mă dezvolt de 10 ori mai mult ca un copil normal”.
Frații gemeni s-au născut cu aproape 3 luni mai devreme, iar primele săptămâni au stat în Terapie Intensivă, intubați și ventilați mecanic.
Mimi Cantemir, mama: ”Eu nu am avut voie să îi iau în brațe vreo 3 săptămâni, timp în care au stat în incubator, observam că celelalte mame își primeau copiii pe piept imediat după naștere, eu nu am văzut decât două brățări la mână, una bleu, una roz”.
Ambulanța neonatologică va deservi toată Moldova
Pentru ca viețile a mai multor copii născuți prematur să fie salvate, o ambulanță dotată la standarde europene este de acum funcțională.
Prof. dr. Maria Stamatin, șef Secție Neonatologie: ”Este incubatorul de transport care are absolut tot ce îi trebuie, sistem de încălzire, sistem de umidificare, aparat de ventilație asistată, cardiomonitor. Prematurul de 800 de grame, așa arată un copil de 800 de grame, este important să îi oferim căldură când îl aducem pentru că hipotermia antrenează după ea tulburări importante și complicații importante”.
Ambulanta neonatologică va deservi toate județele Moldovei și a costat 350.000 de euro, bani alocați din bugetul Consiliului Județean Iași.
Maternitatea Cuza Vodă din Iași dispune de cea mai mare unitate de Terapie Intensivă Neonatală din România. Anual, se nasc aici peste 6.000 de copii.