De Craciun, romanii din Maramures nu mai mananca porc, ci carne de strut
In mai toate casele domneste zilele acestea aroma bucatelor pe care romanii le pregatesc pentru masa de Craciun! In Alba taranii prepara slanina afumata si carnatii, iar in Cluj si Maramures oamenii au trecut la meniuri speciale, cu carne de cerb.
In Alba, afumatorile functioneaza fara oprire, supravegheate atent de taranii care prepara slanina afumata si carnati dupa retete vechi de sute de ani.
In Cluj si Maramures, oamenii au trecut la meniuri speciale si au inlocuit carnea de porc cu cea de cerb, mistret ori strut.
La Garbova de Sebes, in judetul Alba, traditia saseasca este respectata si astazi: localnicii depoziteaza bunatatile in Turnul Slaninilor, vechi de 800 de ani.
Bucatile de slanina sunt insemnate cu o stampila personalizata, asa ca nimeni nu poate da iama in produsele vecinului.
Daca majoritatea romanilor obisnuiesc sa puna pe masa de Craciun jumari, carnati si carne de porc, cateva familii din judetul Cluj s-au gandit la un meniu deosebit pentru sarbatori si totodata sarac in colesterol. Anul acesta, se vor infrupta din specialitati din carne rara, proaspat afumate.
Si cativa fermieri din Maramures au renuntat la bucatele traditionale si gasesc la fel de gustoase preparatele din carne de strut.