De ce se lovesc romanii care vor sa schimbe chitantierul de la intretinere cu plata online. Calitatea vietii la bloc creste

Ultimul update: Miercuri 26 Iulie 2017 06:50
Data publicarii: Duminica 23 Iulie 2017 19:54
Categorie: Social

Viata la bloc trece printr-o noua provocare si ii imparte pe proprietari in doua tabere

Tot mai multi romani vor sa schimbe vechiul chitantier de la intretinere cu plata online, dar se lovesc de refuzul vecinilor speriati de noutate si de comisioanele bancare.

Ceilalti locatari, spun insa ca astfel, economisesc timp, platile ar fi la vedere si i-ar descuraja pe administratori sa dispara cu banii.

Intr-o asociatie de proprietari din Sectorul 2, vechiul administrator - in functie de 20 de ani - este acuzat de locatari ca incasa banii pentru intretinere insa, in conturi ajungeau sume mult mai mici.

Asa ca oamenii s-au trezit ca au restante mari la intretinere, chiar si de 20 de mii de lei. Singura solutie pentru ei a fost sa depuna plangere penala.

Radu Opaina, Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania: "In Romania nu exista o autoritate care sa actioneze in primul rand preventiv, sa nu se intample si apoi dupa ce s-a intamplat sa intervina rapid si operativ pentru recuperarea si reglementarea situatiei "

La polul opus este acest bloc din Berceni. Nimeni nu e dator, scarile au fost varuite iar o firma de curatenie are grija de casa scarii pentru 500 de lei lunar. Este singurul imobil din zona reabilitat. Opt ani a durat pana cand administratorul a obtinut fondurile.

Iuliana Petrila, administrator bloc: "La doi ani am reactualizat dosarul de patru ori am fost la fiecare proprietar in parte bineinteles ca nu mai aveau incredere ca se va mai rezolva ca degeaba mai semneaza"

Cu un administrator implicat si serios, calitatea vietii la bloc s-ar imbunatati. Insa nu toata lumea are timp sa caute omul potrivit. Asa ca si-au facut aparitia firme specializate. Costa in jur de 15 lei pe luna, pentru fiecare apartament, iar oamenii au acces la toate calculele si facturile, inclusiv la cele ale blocului.

Platile se pot face online dar si la casierie. In fiecare seara, un angajat colecteaza banii si ii depune in banca. Exista si posibilitatea platii cu cardul direct la casieria societatii.

Alexandru Gavrila, reprezentant firma de administrare a blocurilor: "Unul dintre motivele la plata cotelor de intretinere era si acesta: nu ma incadrez, vin tarziu de la serviciu, nu pot plati"

In 2015, in instanta, erau peste 13.600 de dosare pentru recuperarea datoriilor la plata intretinerii. Conform legii, asociatia de proprietari poate incepe aceste demersuri la 90 de zile dupa inregistrarea restantei.


 

Romanii, tot mai atrasi de locuintele inteligente. Cat costa o casa cu aerisire prin pereti si caldura activata de mobil
Romanii, tot mai atrasi de locuintele inteligente. Cat costa o casa cu aerisire prin pereti si caldura activata de mobil
VIDEO PROTVPLUS.RO
generatia Z
Noul curent apărut după Millennials şi X. Ce este generația Z: ”Au așteptări ridicate”
Au plecat în drumeție pe munte, după care au cerut ajutor. Ce au pățit 12 turiști
”Ești înregistrat, puișor! Te spun la Poliție!”. Convorbire de tip „metoda accidentul”
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
arethia tatarescu
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”