De ce nu se înscriu românii pe platforma prin care pot angaja bone sau menajere, pe care să-i plătească prin tichete
Numai câteva sute de persoane s-au înscris pe platforma electronică lansată de Ministerul Muncii în urmă cu 2 săptămâni, pentru a-și căuta un loc de muncă.
Este vorba despre proiectul prin care românii pot să angajeze menajere, bone sau grădinari pe care să-i plătească prin tichete casnice.
Pe această platformă trebuie să se înregistreze atât beneficiarii, cât și cei care își oferă forța de muncă. Autoritățile vor astfel să reducă numărul celor care lucrează la negru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit datelor oficiale, au fost cumpărate în 2 săptămâni numai 266 de tichete, echivalentul la aproape 4 mii de lei, pe platforma oficial „Tichete.anofm.ro.” deși sunt înscrise peste 560 de persoane care pot angaja pe cineva pentru activități casnice.
În același timp, datele oficiale arată că nu sunt doritori pentru a lucra legal, cu toate că pe rețelele sociale sau pe platformele de anunțuri sunt lucrători disponibili pentru activități casnice.
Atât beneficiarii cât și cei care vor să lucreze legal trebuie să se înscrie pe platformă.
Beneficiarii activităților gopodărești pot cumpăra tichete de la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sau prin intermediul platformei electronice. Valoarea unui tichet este de 15 lei și cu aceste tichete plătesc prestatorul ales, după suma la care s-au înțeles. Iar cel care primeste tichetele cere banii pe ele tot de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă sau îi primesc pe card.
Din suma obținută i se rețin însă aproximativ 20% pentru asigurările de sănatate și pensie, cu o condiție. Aceștia trebuie să schimbe în bani cel puțin 85 de tichete într-o singură lună, adică în jur de 1.230 de lei.
Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: „Prestatorul cu beneficiarul cad de acord cu numărul de ore lucrate, asupra activităților pe care trebuie să le desfășoare prestatorul și bineînțeles asupra plății pe care o va primi prestatorul casnic”.
Însă oamenii nu sunt dispuși să piardă bani pentru a cotiza la stat și preferă să lucreze în continuare la negru. Cel mai recent raport al Comisie Europene arată că în România 1,4 milioane de persoane lucrează fără contracte.
Sorin Faur, specialist resurse umane: „Este posibil ca unii să încerce să ocolească sistemul în acest fel. Deci să folosească sistemul pentru capabilitățile lui exclusiv pentru baza de date și apoi evident să încheie un deal la negru cu persoanele în cauză”.
Cele mai multe persoane înscrise pe platformă au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani.