De ce nu reciclează românii aparatele electrocasnice vechi
Doar un sfert dintre români duc aparatele electrocasnice vechi la reciclare. Majoritatea aruncă un televizor la 5 ani şi au în medie peste 300 de kilograme de aparatură electrică şi electronică în locuinţa.
Asociaţiile de colectare a deşeurilor încearcă să adune o parte din aceste vechituri care, aruncate la gunoi, degradează mediul şi grăbesc încălzirea globală. O astfel de iniţiativa numită "Oraşe curate" a avut loc deja în 20 de localităţi.
V-aţi gândit că televizorul dvs, cuptorul cu microunde sau fierul de călcat pot ajuta la producerea de energie electrică? Din păcate, chiar dacă un român îşi schimbă televizorul o dată la 5 ani şi frigiderul la peste 10 ani, cele mai mult aparate electrice şi electronice vechi nu sunt duse la reciclare, deşi sunt o sursă de poluare pentru mediu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Lipsa unor servicii asigurate de primărie, de colectare selectivă acolo unde nu există serviciu de preluare de la domiciulu cum avem în campanie, oamenii le scot în stradă şi le iau colectorii de fier vechi şi de obieci se scoate ce e valoros. Orice înseamnă poluant e lăsat pe câmp, frigiderele conţin freon şi e printre principalii vinovaţi de încălzirea globală, se găseşte şi în spuma izolantă.''
De pildă, reciclarea unui frigider economiseşte 2.800 de kg de dioxid de carbon, echivalentul a 13.000 de kilometri parcurşi cu maşina, iar dacă vorbim de materiale preţioase...''într o tonă de plăci găsim circa de o sută de ori mai mult aur decât din minerit de zăcământ, e mult mai eficient''
În prezent însă, în ţara noastră se colectează doar 40.000 de tone de deşeuri electrice şi electronice, iar cantitatea normală ar trebui să ajungă la 90.000 de tone. Din acest motiv, asociaţiile de colectare luptă prin campanii să convingă oamenii să recicleze. De exemplu, asociaţia Ecotic va avea de luni 4 puncte de colectare în Otopeni, însă oamenii pot să-şi scoată în stradă aparatele electrice pe care nu le mai folosesc, iar o echipa le va aduna.
George Ianculescu, director tehnic: ''În general echipamentele cu circuite sunt periculoase pentrucă au metale grele, orice astfel de circuit care ajunge în mediu poate polua pânză freatică. Veşnic.''
În România sunt 20 de fabrici de reciclare, însă doar 5 reciclează cantităţi mari. Iar pentru toate deşeurile pe care nu le selectăm, Uniunea Europeană va sancţiona ţara noastră de la 1 ianuarie 2018.
În prezent, România reciclează doar 5% din toate deşeurile generate. Iar dacă până în 2020 nu vom reuşi să reciclam selectiv 50% din deşeurile generate vom plăti zilnic amenzi în valoare de 200.000 de euro.