De ce nu e bine sa ii "infofolim" pe copii sau sa ii tinem iarna in casa. Medicii spun ca pot sta afara chiar si la -15 grade
Chiar daca este iarna, romanii gresesc atunci cand isi infofolesc copiii sau mai rau ii tin in casa ca sa-i fereasca de raceli. Tot mai multi medici pediatri trag acest semnal de alarma.
La Brasov de pilda niste educatori care folosesc programa din tarile nordice ii tin pe cei mici cat mai mult in aer liber. Parintii si-au dat acordul, iar fetitele si baietii invata de la varste mici sporturi de sezon, dar si cat de placuta poate sa fie joaca in zapada.
La un an si trei luni, Eva rastoarna convingerile mamelor prea grijulii. Inca vorbeste pe "limba" ei si abia in urma cu o luna a inceput sa faca primii pasi, dar aluneca fara teama pe zapada.
Diana Ludosan, mama Ericai: "Cu ce s-a dat Eva?"
Eva: "Cu paca!"
Diana Ludosan: "Cu cine te-ai dat, cu fratele tau Eric?"
Eva: "Eke..."
Diana Ludosan: "Mai bine pe placa decat cu picioarele, e mai usor, ii place, a facut patru zile in fiecare zi, cate o jumatate de ora. A fost ok. Sunt de parere ca nu exista raceala de frig la copii, daca ai echipamentul adecvat, aerul de munte le face chiar bine."
Emil Farcasan, directorul unei scoli de schi: "Cu cat incep mai repede orice sport, e bine pentru ca il deprinzi mult mai bine, nu iti este frica. Eu cred ca un popor sanatos este un popor care are grija de copii, sa puna copiii la miscare, orice miscare este binevenita."
O gradinita din Brasov a adus un concept scandinav si in Romania. Indiferent de anotimp, copiii de la doi la cinci ani merg in fiecare dimineata in natura. Conteaza doar sa fie imbracati corespunzator, in rest ei sunt fericiti si se simt liberi. Ora de pictura in zapada este preferata lor. Educatoarele sunt extrem de atente sa ii invate si cum sa se descurce singuri atunci cand dau de greu.
Reporter: "Ai aluncat pe gheata si ai cazut?"
Copil: "Da, hihi si e distractiv, hihi."
Reporter: "Si ce ai mai facut astazi?"
Copil: "Am pictat zapada."
Reporter: "Si ce faci ca sa te incalzesti?"
Copil: "Sarim si alergam."
Alina Mohorea, educatoare: "Cam o ora, doua, cel putin in fiecare zi stam afara si toate activitatile care intr-o gradinita se intampla inauntru, noi le mutam afara. Matemtica facem cu bete, cu conuri."
La doi ani si doua luni aceasta fetita nu lipseste de la nicio ora in aer liber si nici nu a racit pana acum.
Loredana Topolnitchi, mama: "Nu imi place ideea sa stea copilul inchis opt ore intr-o camera, indiferent de activitati, de cat de interesante sunt, imi place sa isi petreaca copilaria afara."
Medicii confirma ca cei mici pot fi tinuti afara pana la minus 15 grade.
Maria Mitrica, medic pediatru: "Atat timp cat simti ca e placut, simte si acest copil imbracat corect, nu trebuie sa supraincalzim copilul, sa primeasca multe haine. Termoreglarea se formeaza in copilarie, daca eu il tin mult in apartament, in casa, la temperaturi ridicate, il imbrac foarte gros, atunci copilul nu se va adapta. Scade rezistenta organismului, apararea noastra nu mai e eficenta. Petrecerea timpului in aer liber este sanatate, indiferent de ca e sugar, adult."
Pe de alta parte, specialistii ii avertizeaza pe parinti ca este si sezonul gripelor, asadar nu ar strica sa evite locurile aglomerate.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, copii, parinti, brasov, gradinita, frig,
Dată publicare:
29-01-2017 20:08