Mai multe schelete descoperite la Palatului Culturii din Iasi

Ultima actualizare: 25-07-2012 17:17
Arheologie

Daca pana acum primele documente care atestau existenta capitalei Moldovei indicau secolul al XV-lea, aceste oseminte modifica datarea orasului cu cel putin un secol. Deocamdata, arheologii au decoperit ramasitele a unsprezece trupuri umane.

Ei cred ca au fost ingropate intr-un cimitir ce a fost pe locul actualului Palat al Culturii, inaintea Curtii domnesti a lui Alexandru cel Bun. Descoperirea cimitirului a fost o surpriza pentru specialistii care participa la lucrarile de consolidare de la Palatul Culturii.

"Orasul Iasi este datat in anul 1380, ultimul sfert al secolului al 14-lea, e cea mai veche atestare recunoscuta pana acum. Daca aceste ramasite sunt in stare sa coboare datarea spre anul 1350 sau mai jos, avem dovada stiintifica si istorica asupra vechimii mai indepartate", au declarat arheologii.

Arheologii vor putea spune cu exactitate de cand sunt osemintele abia dupa ce le vor supune unei analize antropologice. Cele unsprezece schelete au fost gasite sub doua camere de la demisolul Palatului Culturii.

Totodata, cei care participa la lucarile de restaurare au descoperit si mai multe pivnite, iar inauntru au gasit resturi ale unor sobe din faianta alba. O parte dintre vestigii vor fi expuse intr-un spatiu special amenajat, ce va fi deschis publicului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO