Daniel, aflat în scaun cu rotile de 3 ani, nu a fost acceptat pentru încadrarea într-un grad de handicap din cauza legii
Birocrația din România le dă bătăi de cap persoanelor cu dizabilități. O comisie de evaluare din Suceava i-a respins unui bărbat - aflat în scaun cu rotile de 3 ani - cererea de încadrare în gradul de handicap.
Se întâmplă asta din cauza unui ordin vechi de ministru, care îi împiedică și pe alți oameni să primească indemnizațiile cuvenite.
Daniel Bodnar este activist de mediu în județul Suceava. După un accident petrecut acum 3 ani, a rămas paralizat de la brâu în jos. Acum, se deplasează într-un scaun cu rotile și a depus o cerere pentru încadrarea într-un grad de handicap. Deși are toate documentele, dosarul i-a fost respins.
Daniel Bodnar: „Viaţa mea, de zi cu zi, se rezumă la deplasarea în scaun cu rotile, pentru treburile zilnice. Am fost respins pe motivul unui ordin de ministru, din anul 2007, și mi s-a comunicat că nu mă încadrez nici măcar în unul din gradele comisiei.”
Multe alte persoane cu dizabilități trec prin situații similare. De altfel, medicii neurochirurgi precizează că, în cazul leziunilor traumatice ale măduvei spinării, recuperarea este imposibilă.
Dr. Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu Iași: „Deficitul motor, instalat imediat după traumatism, va rămâne definitiv, indiferent de modalitățile de recuperare. Încă nu s-a descoperit o metodă care să facă că pacientul să își reia funcțiile motorii distruse, la nivelul măduvei spinării.”
Daniel a făcut o petiție, care a strâns aproape 4.000 de semnături. El cere actualizarea legii care stabilește modul de acordare a gradelor de handicap.
Totodată, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților spune că problema criteriilor de evaluare a gradului de handicap sau invaliditate persistă de mulți ani.
Vasile Barbu, preş. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: „Noi am încercat, cu ani în urmă, să rezvolvam această problemă, atât la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cât și la Ministerul Sănătății. Am constatat noi că statusul pacientului analizat în comisie este analizat ceva de genul 50% dependenta, 100% dependentă.”
În cazul lui Daniel, comisia de evaluare din Suceava i-a recomandat să refacă dosarul.