Daca vreti sa iesiti la pensie, puneti bani la saltea! Pensia vine greu

Dată publicare: 23-09-2009 00:00
Dată actualizare: 30-09-2012 22:35


Daca va apropiati de varsta de pensionare, nu ar strica sa faceti o ecomonie serioasa din ultimele salarii. In caz contrar, birocratia o sa va imbatraneasca chiar si o jumatate de an, pentru ca atat pot dura formalitatile.

Asta din clipa in care primiti decizia si pana o sa va aduca postasul primii banii. Cei care nu sunt strangatori, sunt lasati de stat sa moara, pur si simplu, de foame.

Ironia sortii a facut ca un om care a lucrat 14 ani la construirea unor aparate cu laser folosite pentru tratarea cancerului de piele sa se imbolnaveasca de lupus.

Pentru ca se misca din ce in ce mai greu, s-a pensionat in 2002 pe caz de boala. Legea il obliga insa sa se prezinte periodic la control ca sa ii fie verificat dosarul. Asa se face ca anul acesta n-a luat un leu timp de trei luni.

"Nenorocirea s-a intamplat tocmai cand intreprinderea unde nevasta-mea lucra a dat faliment si a trimis-o in somaj. Nici ei nu-i venea somajul, nici mie pensie. A trebui sa ii opresc pensia mamei de batrana ca sa pot sa traiesc", se plange batranul.

La fel de complicata este situatia si pentru cei care se retrag din activitate la limita de varsta. In Romania, pensiile se acorda in baza unor taloane. Insa acestea ar trebui si tiparite. Abia apoi se deblocheaza suma care i se cuvine omului si, intr-un final, dupa cateva luni, banii sunt virati catre beneficiar si ajung la pensionarul fara pensie.

De ce dureaza atat? Mai ales ca, in tot acest timp, omul este obligat sa plateasca facturile de lumina, telefon si gaz si nu ii da nimeni mancare sau medicamente fara bani. Cautam un raspuns la Casa Nationala de Pensii.

Functionarii sunt putini si au mult de lucru. Mai rau, lucreaza ca pe vremea bunicii. Au nevoie si de o zi intreaga ca sa ia in evidenta toate datele dintr-un carnet de munca, spun cei de la Casa Nationala.

Solutia ar fi sa avem si noi o baza de date electronica, insa aceasta o sa fie pusa la punct abia prin 2011. Pana atunci, daca vreti sa va pensionati, e bine sa strangeti niste bani la saltea.

Tags: pensii,


VIDEO PROTVPLUS.RO