Cursurile care ii reinvata copilaria pe cei mici. Ce a observat mamica unor baieti care stateau mai tot timpul la calculator
"Implicati-i pe cei mici in tot felul de activitati si petreceti cu ei cat mai mult timp". Sunt sfaturile psihologilor pentru parintii cu copii care stau mai mult de doua ore pe zi in fata calculatorului.
In Baia Mare, copiii sub 10 ani sunt atrasi la cursul "Scoate capul din calculator", unde invata cum sa se joace afara si sa uite de lumea virtuala de pe ecran.
Ervin are opt ani si isi petrecea tot timpul pe calculator. La club au venit si doi frati de 6 si 10 ani. Mama lor a reusit sa ii convinga sa faca impreuna mancare si chiar curatenie.
"Aici am pus salata, un pic de ulei de masline, rosii, ton si mai multa fasole si porumb. Imi plac mai ales prajiturile sa pe pregatesc. Imi place cel mai mult aici", ne explica baiatul.
Letitia Cordos, mama: "Ii invata foarte multe lucruri despre flori, plante, acum copiii mei stiu sa recunoasca diferenta dintre patrunjel, leustean, multe lucruri pe care eu la varsta lor nu le stiam."
Minerva Luca, conservator Muzeul de Istorie: "Scoate capul din computer, curs de explorare si dezplictisire, cam asta a fost ideea. Explorarea in lumea plantelor, plus lucruri legate de alimentatie. Sunt tot felul de provocari."
Cei mici sunt antrenati si in jocurile copilariei: sotron, ratele si vanatorii sau "Tara, tara vrem ostasi!".
Alexandra Botnar: "Acum nu mai petrec aproape deloc timp pe calculator, numai daca am nevoie de ceva pentru scoala. Pe langa ca am invatat o gramada de plante, cum sa le plantez si cum trebuie ingrijite, am invatat cum se fac anumite modele si decoratiuni."
Till are 20 de ani si a venit din Italia ca un voluntar. Tanarul ii ajuta pe copii sa se rupa de lumea virtuala si sa porneasca impreuna cu el in aventura culorilor.
Till Bisacchi, voluntar Italia: "Organizam workshopuri, facem desene, noi facem semne pe hartie, iar copiii trebuie sa continue desenand si le stimulam imaginatia."
Psihologii ii sfatuiesc pe parintii sa le umple timpul copiilor cu activitati interesante, cum ar fi sportul, muzica si dansul.
Lucia Butcure, psiholog: "Copilasii pana in varsta de 10 ani ar trebui sa aiba o marja de cel mult 2 ore altfel de putem confrunta cu probleme grave. Nu se mai face clar diferenta dintre fictiune si realitate, au un grad de agresivitate usor mai ridicat comparativ cu copiii care nu stau atat in fata calculatorului."
Psihologii spun ca parintii nu trebuie sa adopte metode restrictive sau pedepse ca sa-i convinga pe cei mici sa nu mai stea in fata calculatorului.