Cursuri de Maiestrie Artistica. Mariana Nicolesco: "Splendorile liedului romanesc si european ne vor incanta intr-un recital"
Deceniul renasterii liedului romanesc ne-a oferit prilejul reinnoit de-a pune in valoare splendoarea, varietatea si originalitatea acestei arte in tara noastra, intemeiata pe stravechea traditie a cantecului de dor.
Iar celebrarea acestui deceniu a insemnat de fapt o dubla incununare a eforturilor noastre, prin asezarea liedului romanesc in contextul european, in marea traditie a liedului german, francez, italian, maghiar, rus, traditie fondata pe adanci resorturi ale sufletului uman si pe creatia unor genii ale muzicii culte din tarile amintite, ce incheaga o adevarata cultura stilistica incomparabila si implica o interpretare desavarsita.
Participantii la Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc si la Cursurile noastre de Maiestrie in Arta Liedului, ce au loc la Brasov intre 2 si 5 octombrie, sunt dedicati muzicii de opera. Iar liedul s-a dovedit si se dovedeste pentru ei o scoala extraordinara a rigorii si un prilej de a intelege fara echivoc ce inseamna cuvantul, puterea cuvantului in magia cantului.
Bogatia repertoriilor care ne-au fost propuse in ultimul deceniu e ilustrata in Recitalul Extraordinar din 5 octombrie de un fantastic florilegiu de capodopere.
Prin vocile minunate ale tinerilor interpreti, laureati ai Concursului nostru: sopranele Irina Baiant, Silvia Micu, Orsolya Veress, mezzosoprana Emanuela Pascu si tenorul Adrian Dumitru acompaniati de pianistul Alexandru Petrovici, liedul romanesc straluceste alaturi de liedurile din celelalte mari scoli nationale.
Adevaratele bijuterii pe care ni le propun, prin interpretarea lor, sunt un omagiu adus muzicii romanesti in contextul genialei creatii europene.